Värna demokratin

Även de som vi uppfattar har förkastliga åsikter måste få framföra dem, skriver Beatrice Ask och Per Bill.

Beatrice Ask

Beatrice Ask

Foto: BERTIL ERICSON / TT

DEBATT2014-09-08 15:27
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det svenska folkstyret bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Fri åsiktsbildning innebär att även de som vi uppfattar har förkastliga åsikter måste få framföra dem. Att demonstrera och på andra sätt få ge uttryck för sin åsikt är därför centralt för demokratin.

I den svenska grundlagen står att demonstrationsfrihet ska gälla. Det handlar om friheten att anordna och delta i demonstrationer på allmän plats.

Det finns dock människor som inte accepterar dessa grundstenar som vårt öppna samhälle vilar på. Individer och grupperingar som anser att rättsstaten saknar legitimitet och att det därmed är försvarbart att bryta mot lagar och använda våld för att uppnå samhällsförändringar. Att med våld hindra någon att framföra sin åsikt är inte acceptabelt, oavsett hur förkastlig åsikten än må vara.

Polisen är skyldig att bevilja demonstrationstillstånd till den som följer ordningslagens krav för en sammankomst på allmän plats. Polisen har även skyldighet att se till att arrangörerna kan genomföra sin demonstration. Vi som medborgare har därför inte rätt att med våld hindra en demonstration från att genomföras.

Från vänster framförs åsikten att det är fel att tillåta demonstrationer från organisationer som vill avskaffa demokratin i Sverige. Samtidigt är många själva av uppfattningen att Sverige inte är en sann demokrati och att lagen därmed inte heller behöver respekteras. Hur går det ihop? När företrädare för motdemonstrationerna i Malmö och nu senast i Stockholm sa att målet – själva syftet – med motdemonstrationen var att hindra nynazisternas demonstration, hur ser de då själva på grundlagen? Hur ser de på demokratin?

Ett annat, betydligt mer harmlöst, exempel var när en riksdagskandidat för Miljöpartiet störde ordningen när statsministern höll tal i Almedalen. Att hindra eller allvarligt störa andra från att framföra sin åsikt är lika fel oavsett om det är en statsminister eller en enskild som talar. Det är inte heller förenligt med grundlagen att ha en åsiktsgraderad demonstrationsrätt i Sverige som Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har gett uttryck för. Det allvarliga är att det visar på en inställning som om den tillämpades av alla skulle förstöra förutsättningarna för ett öppet samhälle. För vem ska avgöra vad som får sägas?

Vi Moderater står för att vi med samtal och diskussion förändrar samhället, inte med stenkastning och lagbrott. Vi vill ha ett öppet, tolerant och sammanhållet land där vi kan mötas på gator och torg utan att bli nedslagen för den vi är, eller för vad vi säger. I förlängningen riskeras den svenska demokratin när den med förkastliga åsikter förbjuds att framföra sin åsikt.

Beatrice Ask, justitieminister (M)
Per Bill, vice ordförande i konstitutionsutskottet (M)

Läs mer om