När tåget stannar beror det inte alltid på signalfel. Självmord är sedan alltför många år det vanligaste skälet till att unga män dör. Psykisk ohälsa är den främsta orsaken till sjukskrivning. Liberalerna kräver krafttag för att säkra patienternas hälsa.
Under många år har specialistpsykiatrin gått på slak lina för att kunna hjälpa allt fler patienter.
Efter valet 2014 drogs budgeten ned för Akademiska sjukhusets psykiatri med 30 miljoner kronor, motsvarande fyra procent av budget. Konsekvensen blev neddragningar av personal och minskad utbildning av psykologer. Väntetiderna ökade, särskilt till återbesöken som inte är del av vårdgarantin och alltså inte återrapporteras per automatik. Alliansen har därför krävt att väntetider till återbesök ska rapporteras och fått igenom ett sådant beslut.
Nyligen sammanfattades resultaten av besparingarna: anmälningarna till Patientnämnden har sedan neddragningarna ökat med 26 (!) procent.
Den största bristen finns i tillgänglighet och kontinuitet. Patientnämnden skriver att ”många patienter möts av olika läkare och tillgängligheten är dålig. Patienterna upplever att de inte får den hjälp och det stöd de behöver”. Detta är resultatet av en nationell kampanj för Patientnämnden, säger de rödgröna. De förklarar inte varför just psykiatripatienterna tagit till sig av kampanjen, men inte andra i hälso- och sjukvården.
Psykiatrins resurser måste säkras.
Liberalerna i Uppsala län har tagit fram ett åtgärdsprogram för psykiatri där vi lyfter fram tidiga insatser och förebyggande arbete för att förebygga självmord, långtidssjukskrivning och utanförskap.
Vi vill se fler psykologer och kuratorer på länets vårdcentraler. Nationell brist på specialister som psykiatrer och psykiatrisjuksköterskor kräver också satsningar på specialistutbildning för att kunna möta morgondagens patienter. Alliansen hade detta som en prioriterad del av årets budget, men de rödgröna röstade ned förslaget.
Vi har också krävt ett närmare samarbete mellan psykiatri och elevhälsa, socialtjänst och äldreomsorg och yrkat på att den rödgröna ledningen följer revisorernas krav på att specialistpsykiatrin arbetar mer utåtriktat mot lokalsamhället.
Som en del i detta föreslog vi konsultteam från specialistpsykiatrin som stöd för primärvård och kommunal omsorg, men förslaget avslogs. Detta oroar oss.
Vi ger oss inte. I en motion föreslår Liberalerna även att den psykiatriska akutvården i Uppsala län förbättras genom blåljuspsykiatri.
Det ger patienter ett tryggare, tidigare omhändertagande att mötas av specialiserad sjukvårdspersonal i stället för att hämtas av polis. Det skulle också hjälpa anhöriga och samtidigt avlasta polis och sjukvård.
Trots att polis ofta rycker ut på larm om självmord och annan svår psykisk ohälsa, ligger uppgiften egentligen i utkanten av deras kompetens. I Stockholm har en psykiatrisk akutbil införts med säten i stället för bårar. Med bilen följer ambulanssjukvårdare och sjuksköterskor specialiserade på psykiatri. I Bergen i Norge har en sådan akutbil varit i drift i över tio år och i den mindre staden Trondheim har ambulanspersonal utbildats i psykiatri. Alla tre modeller ger patienter ett tryggare omhändertagande.
Listan över nödvändiga förbättringar kan göra lång. Människor med psykisk sjukdom undervärderas fortfarande på arbetsmarknaden och här måste det offentliga sopa rent framför egen dörr.
Liberalerna kräver därför i en motion att landstinget ökar sina ambitioner som arbetsgivare för personer med psykisk funktionsnedsättning.
Vi tar ett steg i taget, framåt. Vi släpper motgångar och lägger fram nästa förslag. Om landstinget som utlovat följer väntan på återbesök får vi en säkrare vård. Om den rödgröna ledningen hörsammar våra krav på att säkra psykiatrins resurser och ge fler människor med psykisk funktionsnedsättning möjlighet till jobb gör det livet bättre för flera. Blåljuspsykiatri för akut sjuka och specialistutbildning för fler gör också skillnad. Sammantaget skapar detta en bättre framtid för utsatta invånare i vårt län. Vi ger oss inte.
Lina Nordquist, oppositionslandstingsråd (L)