Uppsala län växer, och det gör även behovet av vård.
Vi menar att det inte är realistiskt eller önskvärt att all den ökade specialistvården ska utföras på Akademiska sjukhuset.
En sådan utveckling skulle leda till tre saker: längre vårdköer, att Akademiskas uppdrag som högspecialiserat sjukhus försvagas och att vården blir dyr. Tilltagande specialisering av vården gör att sjukhuset snarare behöver renodla verksamheten och att ”enklare” specialistvård utförs av andra vårdgivare eller utanför sjukhusets väggar. För patienterna ger färre inläggningar dessutom en säkrare vård.
Därför behöver landstinget en strategi för att utveckla såväl sjukvård i hemmet, närvård i hela länet, virtuella mottagningar, mobila team, hemtester och vårdval.
Vi tror också att lasarettet i Enköping kan få ett breddat uppdrag, både inom medicin och kirurgi.
Inriktningen är att mer vård utanför Akademiska ger möjlighet att vässa sjukhuset i rollen som ledande universitetssjukhus och få bättre kontroll över ekonomin. Den medicintekniska utvecklingen ger vården en fantastisk möjlighet att behandla sjukdom allt högre upp i åldrarna med en ständigt utvecklad kvalitet. Effektivare cancerbehandlingar, bättre höftleder och robotkirurgi är bara några exempel. Men utvecklingen ger också möjlighet till säker vård utanför sjukhusen. Om vi inte utnyttjar teknikens möjligheter fortsätter framtidens vård i gamla strukturer. Genom ett strategiskt arbete tror vi däremot att vi även i framtiden kan ge våra invånare en solidariskt finansierad sjukvård utan att kväva vårt ekonomiska välstånd med alltför höga skatter.
Det finns bevisat effektiva metoder för att förebygga återinläggningar för kroniskt sjuka.
Under den tid då vi styrde landstinget såg vi till att det inrättades vårdlotsar, något som forskning visat är bra för patienten samtidigt som det avlastar vårdens personal och spar pengar. Vårdlotsarna är nu borttagna men bör återinföras.
Som kroniskt sjuk bör du också kunna ha tillgång till exempelvis virtuella mottagningar och hemprovtagning som leder till tätare kontakt med vården på ett sätt och på tider som passar dig. Detta måste utvecklas till att omfatta många andra kroniska sjukdomar. Ersättningssystemen måste också utvecklas så att mottagningar och sjukhus får betalt för den vård de faktiskt utför, oberoende hur den sker.
Målet med mer vård i hemmet är säkrare vård som ger patienten större självständighet och spar krafter till annat. Det ger också mer vård för pengarna.
Den vård man behöver ofta ska finnas nära. Därför vill vi utveckla närvården i Uppsala, Tierp, Östhammar och Enköping. Vi vill också ha fler, inte färre, specialistmottagningar ute i länet, och för att utveckla detta behövs en tydlig strategi. En mottagning ska inte upphöra för att en kamera går sönder.
Viss vård blir däremot säkrare om den utförs regelbundet vid färre sjukhus. Sällanvård måste därför koncentreras så att till exempel kirurgiteam får större erfarenhet av ett specifikt ingrepp. Planeringen av detta ska ske i samarbete med närliggande landsting och regioner.
Vårt mål är att patienterna ska få så bra vård som möjligt även i framtiden. Vi tror att förslagen också ger oss ett ännu vassare universitetssjukhus.
Inget av det vi föreslår är nyheter. Redan i dag används telemedicin, det finns hemdiagnostik och virtuella mottagningar. Vi har mobila vårdteam och specialister även utanför sjukhusen. Men det är öar av goda exempel.
Det som saknas är en strategi för hur det ska bli en del av vårdens ryggrad.
Det är inte de tekniska möjligheterna eller de evidensbaserade metoderna som saknas utan planen för hur vården ska styras i dag för hur exemplen ska bli basutbud i morgon. Mer än någonsin saknar vi en strategisk plan för landstinget.
Nina Lagh, oppositionsråd (M)
Lina Nordquist, oppositionsråd (L)
Johan Örjes, oppositionsråd (C)
Anna-Karin Klomp, oppositionsråd (KD)