Arbetsförmedlingen har inlett ett förnyelsearbete. Det omfattar en rad utvecklingsinitiativ.
Ett utvecklingsområde har en avgörande betydelse för att vi ska kunna klara av våra olika uppdrag mer effektivt: kontakten med arbetsgivarna.
Därför gör vi nu en stor och långsiktig satsning för att öka och fördjupa kontakterna med arbetsgivarna. Under 2015 avsätter Arbetsförmedlingen drygt en kvarts miljard för arbetsgivararbetet.
Oavsett om det handlar om att matcha arbetssökande till arbete eller hjälpa företag att hitta rätt kompetens behöver vi goda kontakter med arbetsgivarna. Också när det handlar om att stärka arbetssökanden som står långt från arbetsmarknaden för att öka deras chanser till arbete behöver vi ha en grundlig och kontinuerlig dialog med arbetsgivarna, såväl centralt som lokalt. Goda arbetsgivarkontakter är också viktiga i vår roll som expertmyndighet och för våra möjligheter att fortsätta göra säkra prognoser om det framtida kompetensbehovet.
Arbetsgivararbetet är självklart ingen ny företeelse på Arbetsförmedlingen. Det har tidvis varit högt prioriterat och i vår region finns det förstås kontor med mycket goda arbetsgivarkontakter.
Men det finns också möjligheter till förbättringar. Brist på utvecklingsarbete inom myndigheten har försvagat kontakterna med arbetsgivarna. Arbetsförmedlarna har fått ägna för mycket tid åt administration, vilket har hämmat deras förutsättningar och deras tillgängliga tid för arbetsgivarkontakter.
Den arbetsgivarsatsning som vi nu gör består av följande delar:
- Fler arbetsförmedlare ska ägna mer tid åt arbetsgivare.
Fler arbetsförmedlare ska vika en ökad andel av sin arbetstid eller helt ägna sig åt arbetsgivararbetet. Även den tid som frigörs för arbetsförmedlarna genom minskad administration och successivt införande av e-tjänster styrs delvis över till arbetsgivararbete. Vi förstärker även det utmärkta samarbete med Företagarna vi har i Västmanland och Uppsala län. Vi arbetar också med ett internt utvecklingsarbete i länen som syftar till att erbjuda arbetsgivarna mer lättillgängliga tjänster.
- Uppsökande arbetssätt.
Våra förmedlingskontor är inte alltid den självklara platsen för att möta arbetsgivarna. Vi ska vara mer flexibla och mobila och möta arbetsgivarna på deras arbetsplatser. Det gäller inte minst småföretagen, där de flesta jobben skapas i dag. Vi ser nu också över vårt kontorsnät, både för att frigöra resurser och för att tillämpa ett mer uppsökande arbetssätt.
- Fler och bättre digitala tjänster.
Ett rikt utbud av användarvänliga och effektiva digitala tjänster stärker inte bara stödet till sökanden och arbetsgivarna utan frigör också tid för arbetsförmedlarna för mer komplexa ärenden. Vi satsar resurser på att utveckla vårt digitala utbud.
Fler arbetsförmedlare ska kunna mer om branscher och yrken.
Ett framgångsrikt arbetsgivararbete förutsätter goda bransch- och yrkeskunskaper. Arbetsförmedlingen ska fortsätta samarbetet med branschföreträdare för att öka och upprätthålla arbetsförmedlarnas kunskaper om olika branscher och yrken.
Arbetsförmedlingens förnyelsearbete är en långsiktig process. Så även vår arbetsgivarsatsning. Våra kontakter med arbetsgivarna ska inte byggas upp med glamorösa, ihåliga kampanjer, utan utvecklas stegvis i nära dialog och samarbete med arbetsgivarna.
Eva-Lisa Höglund, regiondirektör på Arbetsförmedlingen
Victoria Axberg, marknadsområdeschef Arbetsförmedlingen Norra Mälardalen