Flera av de reaktioner som har kommit pÄ sjukhusstyrelsens beslut om att undersöka förutsÀttningarna att upphandla ett fÄtal verksamheter (UNT 5/11, 12/11, 13/11) verkar tro att det betyder att hela sjukhuset ska privatiseras. Socialdemokraterna mÄlar upp en mycket mörk bild av lÀget. Bilden saknar dock grund.
Sjukhusstyrelsen har öppnat för möjligheten att upphandla öppen- och/eller slutenvÄrd inom fyra verksamheter som rekommenderats av sjukhusledningen. DÀrför görs först en RFI (Request for interest), dÀr man gÄr ut med frÄgan om det finns aktörer som Àr intresserade av att lÀgga bud pÄ omrÄden som lÀmpar sig att ligga utanför Akademiska.
S pÄstÄr att vi genom detta maskerar vÄra avsikter att privatisera Akademiska i smyg. Svaret pÄ detta Àr nej. Vi har sedan i vÄras öppet redovisat vad syftet Àr, redan dÄ gavs uppdraget att identifiera verksamheter lÀmpliga för en RFI. Detta vet S. Att göra en RFI Àr ett nytt sÀtt att arbeta för regionen men ett logiskt steg i processen. Om det finns aktörer som Àr intresserade och lÀmpliga sÄ Àr vi beredda att gÄ vidare, annars inte.
De aktuella omrÄdena kostar 20-30 miljoner kronor. Sjukhusets totala kostnader ligger pÄ nÀstan 10 miljarder. Det rör sig kostnadsmÀssigt om mindre Àn en tredjedels procent av sjukhusets verksamhet. Döm sjÀlva om inte beskrivningen av en privatiseringsvÄg Àr att ta i lite för mycket. Varför gör vi dÄ det hÀr? Framför allt för att frigöra tid, resurser och lokalyta som kan anvÀndas för den specialiserade och högspecialiserade vÄrden.
Professor Alexandra Waluszewski (UNT 13/11) skriver helt korrekt att det Àr svÄrt att uppnÄ effektivisering i en stor organisation som ansvarar för komplexa vÄrdförlopp, och att ledningen mÄste ta hÀnsyn till den komplexiteten. RFI-Àrendet Àr inte pÄ lÄnga vÀgar den enda ÄtgÀrden som genomförs. Flera ÄtgÀrder för att begrÀnsa kostnadsutvecklingen har genomförts och gett viss effekt, Àven om vi inte Àr i mÄl Àn. Sjukhusets produktionsenhet jobbar med att optimera vÄrdflöden, öka produktiviteten, se över bemanning, se över vÄrdplatser och hur vi jobbar med köer. Vi mÄste ocksÄ stÀrka Akademiska som arbetsgivare för att rekrytera och behÄlla vÄra duktiga medarbetare.
Det gÄr inte som Waluszewski gör att likstÀlla RFI med upphandlingen som ledde till varuförsörjningskrisen i fjol. Det var en gemensam upphandling för SjukvÄrdsregionen Mellansverige. Det finns en separat nÀmnd (VaruförsörjningsnÀmnden) som ansvarade för den upphandlingen. Det gav oss begrÀnsad kontroll över sjÀlva upphandlingen, vilka krav som stÀlldes och det finns mÄnga lÀrdomar att dra om vad som hÀnde dÄ. NÀr det gÀller RFI stÄr vi för upphandlingen, och kan styra kraven.
Det som menas med att verksamheterna gör enklare ingrepp handlar om hur komplexa ingreppen Àr relativt andra ingrepp pÄ sjukhuset. Ingreppen krÀver förstÄs kompetens och specialistkompetens, men de omrÄden som Àr aktuella för upphandling Àr samtidigt rutinmÀssiga. Det finns vÄrd pÄ Akademiska som rör sÄ pass skiftande och svÄra tillstÄnd att den nyttjas av patienter frÄn hela landet och frÄn andra lÀnder, eftersom vÄrden Àr bÄde specialiserad och ibland högspecialiserad. Mer rutinmÀssiga ingrepp finns det dock fler som har kapaciteten att utföra utanför ett universitetssjukhus, det frigör tid och resurser frÄn annan vÄrd pÄ Akademiska.
För S innebÀr privata utförare automatiskt en försÀmring, oavsett vad utredningar av saken kommer fram till. För oss Àr det viktiga vilken vÄrd som levereras, inte vem som levererar den. DÀrför Àr upphandling i det hÀr fallet vÀl vÀrt att undersöka.