Syed Latif, Afrim Rexhepi, Ivan Stefurak och nu Tayyab Shabab. Alla är de flitiga människor som arbetat och betalat skatt till Sverige i hopp om trygghet. De har fått lämna sina hem, sina arbetsplatser och sina liv i Sverige som ett resultat av en daterad och stelbent arbetsmarknadslagstiftning.
Syftet med arbetskraftsreformen 2008 var att den som får ett arbete i Sverige och kan visa att hen kan försörja sig också har rätt att flytta hit. I praktiken är det inte så enkelt. Gång på gång utvisas människor som har trygga anställningar i Sverige. Dessa brister i lagen leder till att arbetskraftsinvandrare utvisas på mycket svaga grunder. Det är dags för regeringen att ta initiativ till en förändring av reglerna.
I en undersökning av IT- och telekomföretagen konstateras det att Sverige år 2020 kommer sakna 60 000 IT-proffs. Samtidigt som kompetensbristen inom IT-branschen ökar så har vi ett företagsklimat som inte bara förhindrar att attrahera potential på grund av bostadsbrist, utan också skickar iväg de som väl lyckats ta sig hit.
Ansvarig minister, Morgan Johansson, säger att reglerna är tillräckligt liberala. I nästa mening bekräftar han det omöjliga i systemet – Syed Latif får åka hem och söka jobbet precis som alla andra, fastän det var han som hade det från början. Så här kan det inte fortgå. Vi föreslår därför till regeringen att arbeta fram reformer som främjar människors vilja att bidra till den svenska välfärden.
Här är några av våra förslag som hjälp på traven:
1. Enkla och förutsägbara regler för anställning.
Vi måste bli ännu bättre på att erbjuda goda villkor för företag. Särskilt viktigt är det att vi i vårt arbete tar hänsyn till de mindre företagen. Komplicerade regler och krav på uppgiftslämning innebär en större belastning för entreprenörer och småföretagare.
2. Utvidga förutsättningen för de som har försörjning.
Dagens arbetskraftsinvandring bör utvidgas så att det blir möjligt att invandra till Sverige under förutsättning att man kan försörja sig under tiden man söker jobb.
3. Lönekrav istället för kollektivavtalsenlig lön.
Dagens lagstiftning kräver att anställningvillkoren är i nivå med kollektivavtalen, vilket betyder att små löneskillander kan leda till utvisning. Löntagaren bör tjäna minst lika mycket som den tiondedel som har lägst lön inom yrket. Ett sådant förslag ökar transparensen och minskar fackens inflytande i enskilda fall.
4. Avreglera arbetsförmedlingens monopol på internationell kompetens.
Uppmuntra alternativa sätt att söka arbete utanför den statliga förvaltningsmyndigheten. Lagstiftningen brister i flexibilitet i en tid då digitalisering bidrar till alternativa metoder som bör omfamnas.
5. Utred stickprovsystem.
Regeringen bör se över möjligheten att införa ett stickprovsystem, för bedömning och fortlöpande kontroll av hanteringen av ansökningar och beslut gällande arbetskraftsinvandrare.
Vi har inte råd att förlora fler skickliga arbetare. Arbetsmarknaden skriker efter kompetens av detta slag. Sverige måste välkomna de som vill leva, arbeta och betala skatt i Sverige. Det duger inte att ha regler som sparkar ut människor för att de får jobb via Linkedin istället för arbetsförmedlingen, tjänat 38 kronor för lite enligt kollektivavtalet eller att arbetsgivaren inte tecknat rätt procentsats på tjänstepensionen.
Simona Mohamsson
Arbetsmarknadspolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet
Romina Pourmokhtari
Utbildnings- och migrationspolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet