Vi har tio år på oss

Enligt forskarna har vi tio år på oss om vi ska ha en chans att stabilisera uppvärmningen till 1,5 grad, skriver företrädare för Klimatstrejk Uppsala.

Klimatstrejkare manifesterar varje fredagseftermiddag på Forumtorget i ­Uppsala.

Klimatstrejkare manifesterar varje fredagseftermiddag på Forumtorget i ­Uppsala.

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2018-11-30 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan början av oktober manifesterar vi för klimatet varje fredagseftermiddag på Forumtorget. Klimatstrejk Uppsala bidrar till den internationella kampanjen Fridays for future, inspirerad av Greta Thunbergs klimatstrejk, och vill skicka en stark signal till klimatmötet i Katowice i december.

Vår värld står inför stora utmaningar och Uppsala är en del av den världen. Som Årets Klimatstad 2018 har vi ett extra stort ansvar. För tre år sedan fastlade våra politiker ett mål att Uppsala kommun ska vara fossilfri år 2030. Det gäller alltså att sätta full fart NU om vi ska klara det målet.

Enligt forskarna har vi tio år på oss, om vi ska ha en chans att hejda uppvärmningen vid 1,5 grad.

Vi måste då ge oss in i en takt för utsläppsminskning som överskrider den takt som även de bästa länderna i världen följer. Alla länder måste drastiskt öka tempot. De kommande tio åren blir helt avgörande för vår framtid.

Det betyder bland annat att trafikens utsläpp av växthusgaser och hälsofarliga avgaser måste begränsas snarast. Då behöver cykel- och kollektivtrafik främjas och vi måste få en snabb övergång till fossilfria fordon med hjälp av såväl krav som stödåtgärder. Vi vill ha ett fossilbil-fritt centrum och luftkvaliteten i stadens centrum måste förbättras.

Vi kräver solpaneler på alla lämpliga tak och ytor senast 2025. Solel är pålitlig, billig, fossilfri och förnybar.

Paneler ger dessutom både värme och el. Kommunen måste installera solpaneler på offentliga byggnader och underlätta för privatpersoner och företag att installera sådana. Vi begär att regelverket för nybyggnation ändras så att solceller är ett krav från och med år 2020.

Bruket av plast måste minskas kraftigt! Det avfall som bränns i kommunen består till 40 procent av plast. Det finns i dag alternativ till plast inom såväl kommunal som privat verksamhet. Alla måste hjälpas åt att plastbanta. Tillgången till sopsortering och återvinning är sådant som bör förbättras ytterligare. Fler väljer att sopsortera och återvinna om det är enkelt.

Vi måste värna ekosystemtjänsterna, värna grönytor och träd i staden, både för att förbättra koldioxidupptaget och av hänsyn till rekreationsvärde och biologisk mångfald.

I hela kommunen måste vi värna skogar, våtmarker och nyckelbiotoper.

Vi måste vara rädda om vårt dricksvatten. Det kommer att bli fler perioder med såväl svår torka som kraftiga skyfall. Tillgången på rent vatten kommer inte att vara lika självklar framöver. Vi måste således ta krafttag för att skydda vårt vatten från föroreningar i form av kemikalier, övergödning och mikroplaster. Det gäller att ha dricksvattentillgångarna i åtanke när det byggs och använda det kommunala planmonopolet för såväl klimatsmart byggande som vettiga avloppslösningar. Det går inte att bygga nya områden där man spolar ut toalettavfallet med dricksvatten. Vi måste minska vattenförbrukningen och även begränsa uttaget av naturgrus.

Att klimatanpassa maten är viktigt och på sikt helt nödvändigt.

Det gäller kommunal och regional verksamhet men givetvis även privat. När vi satsar på lokalproducerad och mer vegetabiliebaserad kost ger det minskade utsläpp och kostnader för transporter och främjar dessutom kretsloppet mellan tätorter och landsbygd. Det främjar helt enkelt en levande landsbygd.

Vi måste säga ifrån om utbyggnaden av Arlanda. Uppsala erbjuder i dag ett ekonomiskt underlag för flygtrafiken till och från Arlanda. I Sverige flyger vi sju gånger mer än världsgenomsnittet. Vi vet i dag att detta inte kan fortsätta. Kommun och företag bör satsa på tågresor och videokonferenser, även vi andra måste tänka på hur vi kan lägga om våra vanor.

Till politikerna vill vi säga: Informera mera! Vi vill se en större öppenhet från våra förtroendevaldas sida när det gäller pågående arbete och planerade konkreta satsningar. Vi vill veta hur målen ser ut för de olika samhällssektorerna och hur det går med att nå de målen.

För Klimatstrejk Uppsala

Niclas Evaldsson, Jordens Vänner Uppsala

Marianne Olof Ors, Klimataktion Uppsala

Aktion i dag

Fredagen 30 november uppmärksammas klimatfrågan extra mycket utanför kommunhus i hela landet.

Klimatfrågan

Läs mer om