För många av oss var det våra lärare som kom att spela en avgörande roll för vilka vi är i dag. De gav oss ny kunskap och utmanade oss i våra tankar och värderingar. Och de tog oss närmare möjligheten att förverkliga våra drömmar och framtidsplaner.
Om resultaten i skolan ska vändas måste vi säkra att varje elev får uppleva sådana möten med kompetenta och behöriga lärare. Det är så vi stärker samhällsbygget. Därför har regeringen sedan dag ett arbetat för att stärka läraryrket och för att få fler att vilja bli och förbli lärare. Insatserna gör nu skillnad där du bor.
Genom regeringens satsning Lärarlönelyftet får nu Uppsala kommun mer än 50 miljoner som ska gå till att höja lärarlönerna. Vi vet att en nyckel till framgångsrika skolsystem är skickliga och engagerade lärare, OECD har i sin slutrapport om svensk skola lyft att det svenska läraryrkets attraktivitet behöver höjas och att en viktig faktor är en ökning av lärarnas löner.
Men i Sverige har lärarnas löner relativt andra professioner släpat efter och löneutvecklingen har varit svag. Genom både nationella och lokala lönesatsningar kan vi vända utvecklingen och bidra till att fler vill välja och vara kvar i läraryrket. Det måste finnas en löneutveckling för de som har jobbat i yrket och därmed har mer kunskap och erfarenhet än de som just blivit nyutexaminerade.
I Uppsala kommun har parterna i dagarna enats om att regeringens satsning Lärarlönelyftet ska permanentas för samtliga skolformer som satsningen riktar sig till. Fördelningen av resurserna ska medföra en genomsnittlig löneökning mellan 2 500 kr och 3 500 kr i månaden. Och satsningen sker utöver kommunens lokala lönesatsning som ska fortsätta de kommande åren.
Fler ska vilja bli lärare. Men fler ska också kunna bli lärare.
I regeringens höstbudget möjliggörs nu en ytterligare utbyggnad på 3 600 utbildningsplatser på lärar- och förskollärarutbildningarna fullt utbyggd 2021, utöver den regeringen redan påbörjat. Det är en utökning som lärosätena säger att de kan stå för utan att tumma på kvaliteten. Vi kan i dag presentera att Uppsala universitet kommer ta del av mer än 400 av de 3600 utbildningsplatserna. För Uppsala kommuns del kommer utbyggda utbildningar innebära glädjen att välkomna fler studenter men också en unik möjlighet att rekrytera nyexaminerade studenter till sina förskolor och skolor. Regeringens satsning är avgörande när kommunen står inför att rekrytera nästan 1000 lärare de kommande sex åren.
Utbyggnaden kompletterar satsningar som sker på det kvalitativa innehållet i lärarutbildningen, bland annat genom nära 900 miljoner totalt i förstärkning under mandatperioden inom humaniora-samhällsvetenskap där lärarutbildningarna ingår.
Mot detta står en borgerlig skolpolitik som mitt i en akut lärarkris förordar en nedskärning på antalet av lärarutbildningar och ett stopp för utbyggnaden av fler platser. Det sänder mycket konstiga signaler i ett läge där intresset för att läsa till lärare och förskollärare har ökat kraftigt och när det finns en stark oro över att inga lärare kommer stå vid katedern när skolstarten stundar.
Självklart är ingen lösning ensamt svaret på lärarbristen. Vi behöver arbeta på flera olika fronter för att fler ska vilja bli och förbli lärare. Regeringen investerar även i vidareutbildning av obehöriga lärare samt Teach for Sweden, och andra former av kompletterande pedagogisk utbildning som gör det lättare att gå från ett annat akademiskt yrke till att bli lärare. Snabbspår har startats för lärare med utländsk utbildning och kraftiga satsningar sker även på kompletterande utbildning. Arbetsvillkoren förbättras genom fler lärarkollegor och stödresurser i skolan.
En sak är vi övertygade om: Vare sig borgerligt skattesänkarfokus på nationell nivå eller i Uppsala kommun kommer att förbättra våra möjligheter att möta lärarbristen. Den här regeringen och den här kommunmajoriten kommer alltid att sätta investeringar i skolan först. Skolan är vägen till frihet och jämlikhet. Och det är en väg alla barn ska få gå. Det är så vi utvecklar den svenska modellen.
Helene Hellmark Knutsson
minister för högre utbildning och forskning (S)
Caroline Andersson
ordförande i utbildningsnämnden och kommunalråd (S)