Vi måste flyga bättre. Flygsektorn måste ställa om så att den blir mer ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar. I veckan pågår FN:s internationella civila luftfartsorganisations (ICAO) kongress i Montreal. På agendan står utmaningen att få de medverkande 191 länderna att, en gång för alla, enas om ett globalt system för att minska utsläppen av växthusgaser från det internationella flyget. Det är hög tid.
Flyget har på många sätt bidragit till att krympa avstånd och öppna upp omvärlden. Vi tar detta för givet. Samtidigt vet vi att dagens flygande inte är hållbart. Eftersom flyget är gränsöverskridande är det nödvändigt med internationellt samarbete. I Europaparlamentet arbetar vi båda med denna fråga på olika sätt, en av oss i transportutskottet och medlem i EUs grupp som åker till Montreal och en av oss förhandlar lagstiftningen för systemet för handeln med utsläppsrätter (EU ETS).
Tillsammans arbetar vi för att:
1. Inkludera det internationella flyget i klimatarbetet: Om vi ska nå Parisavtalets mål att begränsa temperaturökningen till 2 grader, helst 1.5 grader, måste alla sektorer i samhället bidra. Flygsektorn spelar en viktig roll. Flygningar till och från flygplatser i EU och EES-länder är redan reglerade genom systemet för handeln med utsläppsrätter. Däremot är internationella flygningar mellan EU och tredjeländer tillfälligt undantagna, för att öka chanserna att skapa ett motsvarande regelverk på global nivå genom ICAO. Vi stödjer detta arbete fullt ut. Skulle ICAO emellertid inte leverera ett starkt system för utsläppsminskningar kommer vi att driva på för att EU går vidare och inkluderar också internationella flygningar i ETS, så att förorenarna betalar för sina utsläpp.
2. Främja flygsäkerhet och bekämpa social dumpning. Som enskild passagerare eller arbetstagare ska man känna sig trygg att flyga på semester eller i tjänst. Det går också hand i hand med schyssta villkor för arbetstagare och att bekämpa den sociala dumpning som tyvärr äger rum i flygsektorn just nu. Om vi fortsätter att pressa priserna på bekostnad av arbetstagares villkor kommer det tummas på flygsäkerheten - och det har vi inte råd att riskera.
3. Skapa ett hållbart resande för ekonomisk tillväxt och jobb. För att vi i Europa ska kunna behålla vår konkurrenskraft på marknaden och skapa jobb och tillväxt måste vi prioritera ett ekologiskt och socialt hållbart resande. Framtiden kräver innovativa gröna lösningar för att ska vi inte dramatiskt tvingas ändra vår levnadsstandard. Det är viktigt att Europa är ledande i detta arbete. Annars kommer vi bli omsprungna.
Sammantaget handlar det alltså om att flyga bättre. Vi socialdemokrater är i grunden internationalister, för oss har en ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar flygsektor en nyckelroll i framtidens globala samhälle och alltmer sammanvävda ekonomier. Nu kommer vi att arbeta hårt i Montreal för att ICAO-förhandlingarna ska bli framgångsrika. Världen behöver ett starkt och positivt avtal där flyget bidrar till såväl de gemensamma ansträngningarna att klara klimatomställningen som morgondagens transportbehov.
Jytte Guteland
europaparlamentariker (S), förhandlare för ETS i miljöutskottet.
Jens Nilsson
europaparlamentariker (S), medlem EUs delegation till ICAO-kongressen i Montreal.