Nyligen debatterade kommunfullmäktige skolbokslutet för 2015. Många lärare, elever och föräldrar har under året frågat sig: Vart är Uppsala på väg och vilken ny politisk vision styr den lokala skolpolitiken? Moderaterna och Alliansen har noterat fyra riktningar:
För det första har fagra löften från valrörelsen brutits, ett efter ett. Trots en radikal skattehöjning på nära en krona, så har verksamheten inte tillförts mer pengar. Istället tvingas skolan till besparingar.
Stödet till barn i behov av särskilt stöd har dragits ned, vilket inte minst drabbar barn med neurologiska problem. Modersmålsstödet i förskolan har bantats. Tiden i förskolan har minskats för barn med arbetslösa föräldrar. I en tid då nyanlända behöver snabb introduktion har Centrum för Introduktion i Skolan (CIS) avskaffats – utan att ett fungerande alternativ finns på plats.
Vidare har satsningar på lärares karriärer och fortbildningsmöjligheter motarbetats. I gymnasieskolan sägs personal upp, vilket gör att lärarna som jobbar kvar får en högre arbetsbelastning.
För det andra har elevernas och föräldrarnas valfrihet beskurits. Under åtta år arbetade Moderaterna och Alliansen för att förbättra valfriheten för elever och föräldrar. Meritvärdena steg år efter år. Än så länge fortsätter resultaten att stiga – och det är bra. Men, nu beskärs valfriheten på område efter område.
Under 2015 beviljades enbart 1 av 5 ansökningar om att starta friskolor. Övriga skolor nekades tillstånd – trots att dessa erbjöd inriktningar som behövs inom teknik, innovation och samarbete med näringslivet.
Efter Förvaltningsrättens beslut tvingades dock socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet att bevilja starten av en fristående förskola. De tvingades inse att det inte lönar sig för lokalpolitiker att omtolka svensk lag – den gäller även i Uppsala!
För det tredje har politisk ryckighet och plötsliga aviseringar om neddragningar försämrat möjligheterna att långsiktigt planera skolverksamheten i Uppsala. I början av december kommunicerades effekten av förändrad strukturersättning till enskilda skolor. Nära 750 elever och föräldrar hörde av sig. De var oroliga över att deras skolor tvingades göra omfattande besparingar.
För det fjärde har det politiska ansvarstagandet avvecklats. Emellanåt heter det i retoriken att de rödgröna tar ansvar. Skattechock, nedmontering av elevstöd, sämre villkor för lärare, plötsliga besked om effektförändringar samt misstro mot fristående aktörer stavas dock inte ansvar, utan misskötsel.
Trots historiska skattehöjningar blir det mindre kvar till välfärdens kärna. Alltfler Uppsalabor vittnar nu om att Uppsala inte behöver ett vänsterexperiment!
Moderaterna och Alliansen värnar om den positiva utveckling som Uppsalas skolor har haft vad gäller kvalitet och kunskapsresultat under åren 2006–2014. Därför har vi inlett ett politiskt förnyelsearbete inom skolan och lyssnar på alla som vill bidra till att göra skolan ännu bättre.
Vi vill vårda och utveckla såväl lektorsreformen som förstelärarreformen. Därtill är det hög tid att satsa på alla lärare! Varje lärare ska kunna utvecklas i yrket och göra karriär. Varje lärare ska få relevant fortbildning i såväl ämnet som ämnets didaktik. Därmed läggs en viktig byggsten på plats vad gäller skolans uppgift att ge varje elev chansen att nå sin fulla potential.
I december 2015 sökte Alliansen en bred blocköverskridande utredning, som redan våren 2016 skulle redovisa ett nytt karriärsystem för alla lärare och förskollärare i Uppsala. Vårt förslag var öppet och innehöll varken svårbegripliga bisatser eller politiska provokationer.
De tre vänsterpartierna valde, efter 20 minuters överläggning, att avvisa förslaget – enhälligt och bestämt. Alltfler Uppsalabor hör nu av sig och undrar vad som har hänt med Miljöpartiets löften till alla lärare. Hur kan de svika väljarna även på detta område?
I förra veckan tog Utbildningsnämnden ställning till ännu ett förslag från Moderaterna och Alliansen, som innebar en satsning på att minska lärarnas administrativa börda. Även detta förslag avvisades av socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet.
Moderaterna och Alliansen vill utveckla och bredda karriärtjänsterna. Varje lärare ska kunna utvecklas i sitt yrke och få kvalificerad fortbildning. Därför tar vi nu själva fram reformen tillsammans med företrädare för Uppsala universitet, University of Oxford och London School of Economics. I god tid före valet 2018 kommer vi att redovisa en ny bred satsning på alla lärare.
Christopher Lagerqvist
Kommunfullmäktigeledamot (M), Talesperson (M) i utbildningsfrågor i Uppsala kommun och Alliansens gruppledare i Utbildningsnämnden