De smärre förändringar som görs i regiontrafiken inför nästa tidtabell handlar om att anpassa trafiken efter behovet. Det betyder att vi ökar kapaciteten på Upptåget med ytterligare ett tåg. Vi har under flera år förstärkt Upptågettrafiken och det är då naturligt att vi anpassar busstrafiken på ett antal linjer som går parallellt med järnvägen.
När det gäller busstrafiken mellan Uppsala och Enköping går det idag väldigt många bussar. Det är ingen tvekan om att det på kvällstid och mitt på dagen är många sittplatser som är tomma – jag vet eftersom jag själv åker rätt ofta då. Det är inte ett egenvärde att i det läget köra flera bussar parallellt. Vi väljer då att behålla de bussar som stannar på alla hållplatser och minska ned ett antal direktavgångar. Ingen försämrad service för dem som bor på landsbygden eller de mindre orterna, men något längre restid för oss som ibland reser mellan Uppsala och Enköping på udda tider.
När det gäller anropsstyrd trafik så finns det redan ett uppdrag till UL att arbeta med ett förslag om hur anropsstyrd trafik ska kunna användas i hela länet. Den typen av trafik är dock inte aktuell för stora stråken där det går buss eller tåg en gång i halvtimmen eller tätare.
Det finns i landstingsfullmäktige en bred samsyn på vad kollektivtrafiken får kosta nästa år, där vi i alliansen och Socialdemokraterna är överens. Miljöpartiet vill dock att landstingets personal ska betala ytterligare subventioner av kollektivtrafiken. 45 miljoner kronor vill man ta från de undersköterskor, sjuksköterskor och barnmorskor som måste ta bilen till jobbet.
Om man räknar med att var tredje anställd tar bilen betyder det att de i genomsnitt får ökade kostnader med 15 000 kronor per år. Vi har klarat av att satsa på kollektivtrafiken, och inte minst utveckla tågtrafiken, utan att låta vårdpersonalen stå för notan. Det vill vi fortsätta med också under nästa mandatperiod.
Johan Örjes (C)
ordförande landstingets kollektivtrafiknämnd