Vi ska inte straffa Turkiets befolkning

Vi ska varken ställa högre eller lägre krav på Turkiet än på andra länder för visumfrihet till EU, skriver Anna Maria Corazza Bildt.

Anna Maria Corazza Bildt.

Anna Maria Corazza Bildt.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Debatt2016-06-01 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ska inte ha dubbla standarder för Turkiet. Visumfrihet ska inte ges lättare till Turkiet än till andra länder. Självklart ska de uppfylla kriterierna som Kommissionen fastställt, inklusive anpassning och tillämpning av terrorlagarna till EU-standarder. Men vi ska inte heller ha högre krav på Turkiet.

Det är viktigt att poängtera att vi inte ger visumfrihet till Turkiet på grund av den senaste flyktingöverenskommelsen, utan som ett led i en längre process. I avtalet som Cecilia Malmström skrev på i december 2013 i samband med återtagandeavtalet förband vi oss att inleda processen för visumfrihet med Turkiet. Eftersom återtagandeavtalet nu genomförs ber Turkiet oss att återuppta förhandlingarna om visumfrihet.

Jag anser därför att vi leker med elden. För en sak är säker. Turkiet har ingen skyldighet att se till att de 3 miljoner flyktingar från Syrien som nu finns i landet stannar där. Genom att bevaka gränserna gör de oss faktiskt en tjänst. Det ligger därför i EUs intresse att hålla sig till avtalet. Vi har inga realistiska alternativ. Det handlar inte om att ge upp våra värderingar utan om att hålla vad vi lovat. Konsekvensen kan annars mycket väl bli att EU och Sverige får ta ännu fler flyktingar.

Det finns också en tydlig risk att Turkiets befolkning på 80 miljoner människor känner sig svikna. Kontakt mellan människor genom visumfrihet är något konkret som folk förstår, och en viktig signal. Om det uppfattas som att vi har dubbla standarder för Turkiet kommer det ytterligare att destabilisera landet och hela regionen, något jag inte tycker framgår i debatten för tillfället.

Fundamentala rättigheter är otroligt viktig och jag har upprepade gånger fördömt situationen för yttrande- och mediefrihet i Turkiet. Jag anser att vi bör använda visumfrihet som ett verktyg för att uppmuntra Turkiet till mer demokratiska reformer. Det är en process. Vi ska också komma ihåg att många länder som redan beviljats visumlättnad inte uppfyller kriterierna, exempelvis Brunei och Förenade Arabemiraten. Om vi enbart använder piskor och inga morötter riskerar vi att Turkiet vänder oss ryggen och rör sig mot radikalisering.

Vi är redan nära knutna till Turkiet genom NATO, tullunionen och de pågående medlemskapsförhandlingarna. För att dessa ska fungera effektivt krävs att vi kan träffa våra partners. Men det är också fel att bestraffa Turkiets befolkning för att vi inte gillar Erdogan. Vi måste se till den större bilden, Turkiet är inte enbart Erdogan. Det finns starka demokratiska krafter i Turkiet och i AKP. Genom att stänga dörren för visumfrihet riskerar vi att ytterligare försvaga de som kan leda Turkiet på en demokratisk väg.

Anna Maria Corazza Bildt

Europaparlamentariker (M)

Medlem i utskottet för migration och mänskliga fri- och rättigheter, samt i Europaparlamentets delegation till Turkiet.

Läs mer om