”Uppsala ska vara en öppen kommun som välkomnar nya invånare. Uppsala ska ta ett solidariskt ansvar för flyktingmottagandet och ta till vara på våra nya invånares kompetens och kreativitet”. Det här är en del av Uppsala kommuns vision som finns att läsa i deras ”Mål och budget 2016”.
Vilka är det då i Uppsala kommun som välkomnar nya invånare, tar ett solidariskt ansvar för flyktingmottagandet och tar tillvara nya invånares kompetens och kreativitet? Det är bland annat volontärer, ideella organisationer, olika människor som har öppnat sina hem, familjehem, gode män och skolpersonal. Men hur ser det ut med de politiker som skrev de kloka orden? Agerar de solidariskt, välkomnande eller ser till att vi som arbetar med nyanlända kan ta tillvara deras kunskaper och kreativitet?
Tyvärr inte, som det ser ut just nu. Uppsalas politiker motarbetar i stället den solidaritet och det välkomnande som finns i Uppsala, och försvårar arbetet för oss som försöker ta till vara på nyanlända ungdomars kunskaper och kreativitet. De flesta känner säkert till de nya tillfälliga asyllagarna som leder till att nyanlända ungdomar riskerar att utvisas till Afghanistan – ett land med år av interna konflikter, ett land där talibaner och Islamiska Staten vinner allt större mark, och ett land som Utrikesdepartementet avråder svenska medborgare att resa till på grund av det farliga säkerhetsläget. Att så många ungdomar riskerar att utvisas handlar om att Migrationsverket slentrianmässigt skriver upp ungdomars åldrar. Det är här Uppsala kommun kan göra skillnad.
I dag väljer Uppsala kommun, till skillnad från andra kommuner, att flytta nyanlända ungdomar från sina familjehem eller HVB-hem utifrån Migrationsverkets åldersuppskrivningar, i stället för att vänta tills ett asylbeslut har vunnit laga kraft.
Advokatsamfundet menar i ett pressmeddelande att Migrationsverkets åldersbedömningar leder till ”bristande rättssäkerhet för asylsökande” (15/11). Det är inte konstigt med tanke på att den blir väldigt godtycklig eftersom den inte utgår från någon medicinsk undersökning eller några andra dokument. Ändå väljer Uppsala kommun att gå på Migrationsverkets bedömningar.
Det är inte att ta ett solidariskt ansvar eller att vara en välkomnande kommun eftersom det bidrar till att dessa ungdomar hamnar i en mycket pressad situation där de förlorar den trygghet som de har i Uppsala. Att leva under ett utvisningshot leder i ”bästa fall” till stress, koncentrationssvårigheter och sömnproblem. Hur ska vi då kunna ta till vara dessa ungdomars kompetens och kreativitet?
Vi kräver att Uppsala kommun visar att alla nyanlända ungdomar i Uppsala är välkomna genom att de får fortsätta sitt påbörjade liv här. Låt dem bo kvar där de bor, låt dem gå kvar i den skola där de börjat och låt dem behålla det kontaktnät som de har. Det är att ta ett solidariskt ansvar genom att inte göra skillnad mellan ungdomar beroende på var de kommer ifrån.
Vi kräver att Uppsala kommun slutar att bryta mot gemensamma överenskommelser, som Barnkonventionen och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. När vi undervisar om Barnkonventionen och mänskliga rättigheter brukar Sverige vara ett gott exempel, men nu skäms vi. Vi vill inte verka i en skola där en elev betyder mer än någon annan, utan vi vill fortsätta att vara stolta över vårt arbete, där vi kan stå för Barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna.
Vi kräver att Uppsala kommun gör verklighet av de kloka orden! Visa att ni välkomnar alla barn och ungdomar, visa solidaritet när det blåser kalla vindar, och låt oss fortsätta vårt arbete med att ta till vara alla ungdomars kunskaper och kreativitet. Gör skillnad genom att ta beslut som går i linje med er vision.
Vi står inte ut, men vi fortsätter kämpa!
Anna Larsdotter Flygt
Lärare
Tiziana Lindgren
Lärare
Sara Hallbergsson
Lärare
Alexandra Rybachkina
Lärare
Anna Ingves
Lärare
Ingrid Andersson Lehtinen
Lärare
Johanna Blank
Lärare
Maria Martinsson
Lärare
Oskar Berg
Lärare
Emma Ågren
Programrektor
Gunnar Staland
Lärare, fotograf