Med anledning av Johannes Widlunds debattartikel (UNT 26/11) vill vi klargöra att det inte finns några nya direktiv om barns möjlighet att bo på härberget för socialt utsatta EU-medborgare, så som beskrivs i artikeln. Det stämmer inte att barn endast får bo på härberget i nödfall under begränsad tid.
Vi vill nu göra definitivt slut på denna ryktesspridning, som har cirkulerat sedan socialnämnden i oktober återremitterade ett förslag till nytt avtal med föreningen som driver härberget. Till socialnämndens nästa sammanträde finns ett förslag på nytt avtal som innehåller samma formulering som tidigare, att ”verksamheten ska särskilt uppmärksamma barns och ungas situation”.
Härberget för socialt utsatta EU-medborgare startades just för att det i den gruppen fanns barnfamiljer som levde under väldigt svåra omständigheter. Det är visserligen sant att kommunens inställning är att det bästa för barn vars föräldrar reser hit utan försörjningsmöjligheter är att de får möjlighet att slutföra sin skolgång i hemlandet. Men det betyder inte att vi avsäger oss ansvaret för de barn som finns här.
Därför kommer socialförvaltningen inom kort att anställa en uppsökare som ska ha i uppgift att föra en dialog med föräldrar om barns situation, men också slussa individer till samhällets olika hjälpfunktioner. Vi förlänger även driften av dagcentret Crossroads, där vi erbjuder dusch och tvättmöjligheter vid sidan om ett socialt arbete med ett särskilt barnperspektiv.
Vi välkomnar alla som vill bidra till att förbättra situationen för den här gruppen, både i Sverige och i hemländerna. Men för att inte sprida oro och skapa missuppfattningar, någonting som ytterst kan drabba barnen i den här utsatta gruppen, måste diskussionen föras utifrån korrekta fakta.
Ilona Szatmári Waldau kommunalråd med ansvar för sociala frågor (V)
Ingrid Burmanordförande, socialnämnden (V)
LÄS OCKSÅ:Uppsala förvisar barn till gatan