Vi vill göra Uppsalatrafiken mer hållbar

För att ställa om Uppsalatrafiken i miljövänligare riktning måste vi göra det enklare för Uppsalaborna att välja cykeln, skriver Johan Lundqvist och Maria Gardfjell (båda MP) i en replik till Mia Nordström (C).

Maria Gardfjell

Maria Gardfjell

Foto: Oscar Segerstrom

Debatt2016-08-24 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den rödgröna majoriteten som styr Uppsala har ett ambitiöst program för att bygga fler bostäder och ställa om Uppsalatrafiken så att den blir mer hållbar och klarar av ett Uppsala med fler invånare – utan trafikkaos och bilköer. Varje år investerar vi flera hundra miljoner kronor i sådana insatser för att utveckla Uppsala. Det innebär också att vi ibland behöver gräva i stadens gator, med tillfälliga framkomlighetsproblem som följd. När Uppsala växer behöver också den ”underjordiska” infrastrukturen byggas ut, till exempel VA-ledningar, fjärrvärme och digital infrastruktur. De grävarbeten som Mia Nordström från Centerpartiet ondgör sig över i sin debattartikel (UNT 20/8 2016) är helt nödvändiga för att Uppsala ska kunna utvecklas som stad, får nya bostäder och arbetsplatser i lägen med bra kollektivtrafik och få ett hållbart och trafiksäkert transportsystem.

Vi har full förståelse för att det väcker irritation när arbeten utförs på samma gata vid flera tillfällen. Sedan ett drygt år tillbaka pågår ett intensivt arbete med att samordna alla de aktörer som kan ha anledning att gräva i Uppsalas gator. Målsättningen med samordningen är att undvika upprepade vägarbeten, om flera aktörer ska utföra arbeten på samma gatuavsnitt. Detta samordningsarbete har haft goda resultat hittills och kan utvecklas ytterligare.

Stadsbyggnadsförvaltningens experter på trafiksäkerhet har utrett trafiksituationen för de skolbarn som ska gå från Kungsängen till Vaksalaskolan eller Almtunaskolan. Bedömningen har gjorts på samma grunder som för alla andra skolbarn i Uppsala. I korthet kan man säga att i tätorter ska barn kunna gå på en trottoar och vid högt trafikerade gator är det ett krav att det ska finnas övergångställe där barnen behöver passera gatan. På gator med mycket stor trafikbelastning bör det finnas trafikljus eller annan effektiv fartdämpning. I det aktuella fallet har kommunen placerat ut trafikvakter klockan 7-8.30 för att underlätta situationen. Stadsbyggnadsförvaltningen genomför också en utvärdering för att avgöra när trafikljusen kan startas igen.

En nyckelfråga för att ställa om Uppsalatrafiken i miljövänligare riktning är att göra det enklare för Uppsalaborna att välja cykeln. Cykeln är ett fantastiskt transportmedel: inga utsläpp av klimatgaser, cykeln tar väldigt mycket mindre plats än bilen såväl på vägen som när den är parkerad och dessutom är det bra för hälsan. Den rödgröna majoriteten i Uppsala har satt ett tydligt mål: Uppsala ska bli Sveriges bästa cykelstad. För att nå det målet satsar vi hundratals miljoner kronor på att bygga ny och modern infrastruktur för Uppsalas cyklister. Centerpartiet har aktivt motarbetat denna ambition under flera års tid, vilket också blir tydligt i Mia Nordströms artikel där hon ifrågasätter behovet av bättre framkomlighet för cyklister längs Strandbodgatan.

Men syftet med att nu bygga om Strandbodgatan har inte enbart med cykelvägen att göra. Kvarteren intill ska framöver bebyggas med bostäder, vägen behöver bättre bärighet, allén ska föryngras och utvecklas och det ska anläggas en större dagvattenanläggning. Det finns flera skäl till att Vattenfalls grävningar inte samordnades med kommunens i det här fallet. Orsakerna kan sökas både förra mandatperioden då Centerpartiet satt på ordförandeposten i gatu- och samhällsmiljönämnden och under den här. Men nu ser vi framåt och har starkt fokus på att vi får en långsiktigt hållbar stadsutveckling.

Johan Lundqvist
Ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden (MP)

Maria Gardfjell
Trafik- och miljökommunalråd (MP)

Läs mer om