Nu är det är dags att förändra lönemodellerna inom byggbranschen. Tvångsackordet påverkar våra arbetsplatser negativt av flera skäl. En ackordslön handlar i grund och botten om att man får lön baserat på hur fort man arbetar.
Trycket på att jobba fort leder till att säkerheten på våra arbetsplatser kan bli lidande och i förlängningen leda till arbetsolyckor eller belastningsskador.
Arbetsgivaren har ett arbetsmiljöansvar men detta försvåras när snabbhet ska premiera lönesättning i stället för kvalitet och hållbarhet.
Då Byggavtalets regler kring ackordslön är tvingande för oss som driver företag medför det slitningar på våra byggen.
Vi får inom företaget inte komma överens med våra egna medarbetare om vilken lönemodell som fungerar bäst.
I stället ska det förhandlas med Byggnads ombudsmän inför varje byggstart och sedan stämmas av var tolfte vecka. Detta medför en administrativ börda som kan skapa tvister, driver kostnader och motverkar samarbetet och sammanhållningen på byggarbetsplatsen.
Ackordet befäster också en machokultur där det bara är de fysiskt högpresterande som känner sig välkomna i arbetslaget.
Detta går stick i stäv med vår ambition om ökad mångfald i vår traditionellt mansdominerande bransch och stänger dörren för de som i dag har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.
En annan baksida är att vi har yrkesmän som skulle vilja ta ett större ansvar när det kommer till planering och inflytande, men som anger att ackordstvånget får dem att tveka.
Medarbetare väljer att inte gå vidare i karriären då tvångsackordets negativa effekter på medarbetarrelationerna är kända.
I förlängningen medför detta att vi kommer ha svårt att locka till oss kompetent arbetskraft.
I dagens konkurrens är det viktigt att kunna räkna på alla våra utgifter då våra företag har höga produktionskostnader. När vi inte får ha förutsägbara månadslöner för våra medarbetare har vi inte den möjligheten. Därför har vi kollektivanslutna byggföretag svårt att konkurrera med byggföretag som inte har kollektivavtal. De kan konkurrera om sämre villkor för sina medarbetare.
Därför är det viktigt att Byggavtalet blir konkurrenskraftigt så flera företag vill ansluta sig.
Vi är inte emot ackord i sig, men vi är emot att det ska vara en tvingande löneform. Vi anser att vi tillsammans med våra medarbetare bäst är lämpade att bestämma löneformen. Tillsammans med våra medarbetare skapar vi trivseln på våra företag, inte med tvingande regler om ackord.
Styrelsen för Upplands Byggförening
Ulf Hansson, NCC Construction AB, Patrik Toresäter, Skanska Sverige AB, Grgo Omazic, Peab Sverige AB, Per Johansson, JM AB, Per Almgren, Sh bygg AB, Claes-Håkan Sandberg, Öregrund Bygg AB, Jan Liljestrand, Ramirent AB, Pär Karlsson, ByggConstruct AB, Ronny Jansson, Credentia AB, Mattias Jansson, BBM I Uppsala AB, Maria Andersson, Markona AB, Emma Lindborg Pirtle, AB Lindborg & Söner, Alexander Gillberg, Skanska Sverige AB, Anders Ragnarsson, Sveriges Byggindustrier Uppsala