I början av året meddelade fastighetsägaren att en hyreshöjning och eventuell renovering väntade Ungdomens hus från och med sista december 2015. Vad som ska hända efter hyreshöjningen och om vi kan vara kvar är i nuläget ytterst oklart och något som oroar föreningen.
Ungdomens hus startades redan 1986 efter att föreningen funnits i två år och blev då det första ungdomsstyrda huset i Sverige. Redan 1991 beskrev styrelsen hur dialogen med kommunen var bristfällig och hur det ekonomiska stödet knappt räckte till.
23 år senare har inte mycket förändrats, lokalerna är slitna, kommunikationen med kommunen fungerar fortfarande inte och nya ekonomiska bidrag har vi behövt kämpa för år efter år.
Ungdomens Hus är en central samlingsplats för ungdomar mellan 15 och 25 år i hela Uppsala, oavsett bakgrund och intressen. Här kan du åka skareboard, måla, spela pingis och brädspel, handla i kaféet, hitta nya kläder i Freeshopen, nyttja replokaler eller bara umgås utan att ständigt behöva konsumera. Ungdomens Hus är ett gemensamt vardagsrum utan krav på att du har pengar att spendera.
De alkohol- och drogfria plattformarna är få men ytterst viktiga för ungdomar och Ungdomens Hus erbjuder just en sådan miljö, en miljö där du kan känna dig trygg och utveckla din sociala förmåga utan att ständigt behöva tänka på alkoholnormer och liknande.
Lokalerna på Svartbäcksgatan 32 är unika med sitt centrala läge och ingen annanstans finns utrymme för alla de aktiviteter Ungdomens Hus bedriver i dag. Att lokalerna är centralt belägna gör att det inte är ungdomar från en och samma stadsdel som samlas här. Medlemmar från exempelvis Gränby, Sunnersta, Gottsunda, Järlåsa, Ramsta, Eriksberg och Heidenstam samlas under samma tak och skapar kontakter som annars hade varit svåra att knyta.
Ungdomens Hus är inte heller en fritidsgård; här bestämmer medlemmarna helt själva. Det är vi som kommer med förslag och ser till att saker sker på huset. Ungdomens Hus är alltså totalt medlemsstyrt och alla är här på samma villkor. Föreningen är ideell och har absolut inget vinstintresse, och de två anställda läger ner hjärta och själ i föreningen.
Som situationen ser ut nu går en stor del av medlemmarnas engagemang åt till att oroa sig över husets framtid, osäkerheten och bristen på information från kommunen gör att det är svårt att driva långvariga projekt och planera framtiden.
Övervåningen är inte heller lättillgänglig då det enda sättet att ta sig upp är via trappor, vilket inte alls är i linje med föreningens mål om öppenhet för alla. Ungdomens Hus måste renoveras och göras tillgängligt för alla, även för personer med funktionsnedsättningar. Vi behöver besked för hur det kommer se ut i framtiden och inte bara tillfälliga svar om att vi får mer information senare. Vi behöver svar nu och vi ger oss inte.
Lokalerna måste renoveras och anpassas för allas behov. Vi kräver ingen lyxrenovering, men vi ser inte hur ännu en galleria skulle kunna gynna Uppsala mer än en samlingsplats där unga kan mötas och utvecklas tillsammans. Vi är rädda att en hyreshöjning, oavsett renovering, gör att vi förlorar den mötesplats ungdomarna i Uppsala har rätt till.
Nora Eriksson
Alberto Perea
och medlemmar från Ungdomens Hus