Vi vill nattöppna på prov

Det är kanske mer hälsosamt att ha ett jobb på natten än inget alls, skriver Fredrik Andersson.

Fredrik Andersson

Fredrik Andersson

Foto:

DEBATT2015-06-29 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Olika människor har olika mål i livet. En del beror på vilka vi är – andra beror på vilka roller vi fått oss tilldelade. Jag som entreprenör drivs av att utveckla och förändra för att hitta bättre, effektivare, miljövänligare – ja, ibland även roligare – sätt att göra saker på. Detta gäller både i min vardag och i mitt arbete.

Ett av mina mål är att skapa och utveckla en arbetsplats som mina medarbetare uppskattar på alla sätt. Ett annat mål är självklart att utveckla en verksamhet som mina kunder uppskattar.

Sett ur mitt perspektiv har jag och Handels exakt samma mål för medarbetarna på Folkes Livs: vi vill båda att de ska trivas i sitt jobb (se UNT Debatt 24/6).

Detta är för övrigt en inställning som jag tror att en majoritet av Sveriges arbetsgivare delar. Så, varför inte börja från den utgångspunkten i stället – utgå från det vi är överens om och sedan förutsättningslöst diskutera eventuella problem med nattöppet och i största möjliga mån undanröja dessa?

Låt oss exempelvis ta frågan om riskerna för rån, hot och våld. Ett av handelns största problemområden.

Den risksituation som Handels varnar för upplever vi redan i dagsläget, och vi försöker aktivt mota riskerna via ett antal ­åtgärder, exempelvis genom utbildningar och via inhyrd hjälp av ett säkerhetsföretag med öppnings- och stängningsskydd.

Just öppning och stängning är, som de flesta säkert vet, två av de mest riskabla momenten vi har inom handeln. Det paradoxala är dock att just dessa specifika risktillfällen ju faktiskt helt skulle sättas ur spel om Folkes Livs fick ha öppet dygnet runt.

Dessutom finns det en undersökning som Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har gjort för nattöppna bensinstationer, och i denna kan man se att de flesta rånen i vårt land faktiskt sker under tiden 20–23.

Vilket ju talar för att vi med 24-timmars öppettid inte ska behöva förvänta oss ett ökat problem med rån, hot och våld. Och ser vi specifikt på just Folkes Livs så har vi i praktiken och i dagsläget väldigt små problem inom detta riskområde, något vi naturligtvis är mycket tacksamma för.

Dessutom ritar vi än så länge ”i sanden”, inget är ristat i sten. Skulle det visa sig att vi i samband med nattöppet får problem med rån, hot och våld så får vi givetvis ta tag i detta, och om problemen blir ­oöverstigliga så får vi självklart sluta ha öppet på natten.

När det gäller arbetshälsoaspekten, så håller jag helt med Handels representanter. Det är, generellt sett, bättre att jobba på dagen än på natten.

Samtidigt påpekar Handels-­debattörerna själva i sin artikel att vi redan i dag har stora arbetsgrupper som trots hälsoriskerna jobbar natt.

Exempelvis Seveneleven, restaurang, polis, sjukvård, taxi, tidningstryckare med flera. Att man väljer att jobba natt kan naturligtvis bero på många saker. Ibland för att verksamheten kräver det, ibland för att det är ett måste för att få en försörjning och ja, faktiskt, ibland för att man föredrar (!) att jobba på natten. För oss på Folkes Livs skulle ett ”ok” till dygnetruntöppet innebära att vi kunde välkomna fem till tio nya medarbetare till vårt företag. För en del är det kanske en bra möjlighet till sysselsättning – dessutom med 100 procent OB-ersättning.

Om man är arbetslös kanske det är mer hälsosamt att ha ett jobb på natten än inget jobb alls.

Det är som alla vet en hälsorisk att under längre tid gå arbetslös.

Nattarbete är, precis som Handels-debattörerna påpekar, förbjudet enligt Arbetstidslagen. Men, denna lag är dispositiv, vilket betyder att om Folkes Livs och Handels kommer överens, i andra hand Folkes Livs och Arbetsmiljöverket, så kan man gå förbi lagen. Med bara lite ”god vilja” från båda parter så skulle vi kunna genomföra ett prov med dygnetruntöppet under sex månader. Då skulle vi kunna lägga alla våra förutfattade meningar åt sidan och i stället basera våra framtida beslut på fakta.

Men det jag och Handels-representanterna tycker är egentligen sekundärt. Det viktigaste är trots allt vad kunderna och de som bor i närområdet tycker.

Och här pekar allt på att intresset är stort för ett test av längre öppettider. Till dags dato har hela 1 500 av butikens kunder med namnunderskrifter ställt sig bakom ansökan från Folkes Livs att ha öppet dygnet runt. För mig är det ett bevis på att det finns ett ”samhällsintresse”, även om det i andras ögon bara är ett lokalsamhälle som har uttalat sig. Dessutom: att den största enskilda framgångsfaktorn för Folkes Livs de senaste tio verksamhetsåren är just ökat öppethållande talar sitt tydliga språk.

Avslutningsvis vill jag svara på Handels-debattörernas passning till mig kring ”publiciteten” i ärendet.

Mitt svar är som följer: Självklart strävar vi efter publicitet, precis som alla andra företag. Och, jag håller helt med Handels-debattörerna om att publiciteten är en av de faktorer som skulle bidra till att en satsning på dygnetruntöppet blev lyckosam.

Samtidigt vill jag än en gång och med emfas betona att det vi önskar genomföra är ett test. Skulle något eller flera problem uppstå – med arbetsmiljön, personalens hälsa eller rån och hot (eller bristande lönsamhet!) – kommer testet att avbrytas, om problemet/-en kvarstår.

Jag vill återigen bjuda in Handels representanter till konstruktiva samtal. Jag hoppas att vi tillsammans kan komma fram till en lösning som är bra för alla intressenter.

Fredrik Andersson, ICA-handlare Folkes Livs AB

Öppettider – replik

Läs mer om