Vi vill se ett europeiskt FBI

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2014-05-23 09:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vill se ett europeiskt FBI med kompetens att utreda hedersrelaterat förtryck, skriver Anna Manell och Jenny Sonesson (båda FP).

Mordet på Fadime Sahindal 2002 fick Sverige att öppna ögonen för de unga människor som lever och bor i Sverige, men som hindras att leva sina liv fullt ut på grund av hedersrelaterat förtryck och våld. Kunskap finns och fler aktörer borde ta till sig detta. Exempelvis har föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF) ett utbildningsprojekt som heter ”Bortförda barn”. Vi ser att det finns mycket kvar för Sveriges kommuner, liksom alla i länder i EU, att lära och göra.

Många är de flickor och kvinnor som hindras att delta på vissa lektioner eller fritidsaktiviteter, blir bevakade och kontrollerade, utsatta för psykiskt och fysiskt våld. Hedersrelaterat förtryck och våld är brott och anstiftan till brott då man i kollektivt samförstånd bestämmer straff eller konsekvenser för den som betett sig fel enligt släktens eller kollektivets normer. Ofta går detta över nationsgränserna, ett exempel är Pela Atroshi som bodde i Sverige, men mördades vid ett besök i Irak 1999. Det finns fler fall i Sverige där unga bortförs och utsätts för könsstympning eller blir bortgifta. Ibland kommer de tillbaka, men inte alltid.

För att kunna utreda hedersrelaterade brott krävs flera åtgärder. I Sverige är det inte självklart att alla kommuner vet var alla barn som är skrivna i kommunen verkligen befinner sig. I Kalmar län fann en journalist vid tidningen Barometern 2012 att åtta skolbarn fattades det året, troligtvis bortförda utomlands. Endast ett av barnen kom så småningom tillbaka. Skolan har ett ansvar att anmäla till socialtjänsten vid misstanke om att barnet ska giftas bort, föras ut ur landet eller utsättas för könsstympning. Detta sker inte alltid.

Den här typen av brott sker inte bara i Sverige. Nästan alla länder i EU har kända fall. Fadime och Pela har allt för många olycksbröder och systrar i EU. Bara i England registrerar polisen över 2 000 hedersrelaterade brott som syraattacker, stympning, misshandel och bortförande under ett år. I Tyskland finns minst ett fyrtiotal kända hedersmord sedan mitten av 90-talet men siffran kan vara betydligt högre. Enligt European institute for gender equality uppskattas över 61 000 kvinnor i Frankrike och 66 000 kvinnor i Storbritannien vara könsstympade. Tusentals flickor bosatta i EU befinner sig i riszonen att föras till ett annat land och utsättas för denna vidriga sedvänja. Överlag är mörkertalen mycket stora i hela EU när det gäller hedersrelaterade våldsbrott, mord och könsstympningar.

Det finns en komplex internationell dimension som vi inte får blunda för om vi vill komma åt dessa brott. Ett brott kan planeras i flera olika EU-länder men utföras i ett annat. När ett barn eller ungdom förts utomlands för att giftas bort eller könsstympas, måste man på europeisk nivå samarbeta. Folkpartiet har pekat på nödvändigheten med att inrätta ett europeisk FBI, för att komma tillrätta med gränsöverskridande brottslighet och utgöra en resurs för medlemsländernas polis. Vi vill se ett europeiskt FBI med kompetens att utreda hedersrelaterat förtryck och våld där flera EU-länder, men även länder utanför unionen, är berörda.

Därtill krävs att Migrationsverket och åklagarmyndigheten, socialtjänsten, landstinget och skolan samarbetar både när det gäller det förebyggande arbetet och när brott väl är begånget.

Vi välkomnar regeringens lagsförslag att stoppa tvångsäktenskap och barnäktenskap. Likaså vill vi uppmana till större samarbete mellan myndigheter för att kunna lagföra och straffa könsstympningsbrott.

Fadime avslutade sitt starka tal i riksdagen den 20 november 2001 med att säga: "Oavsett vilken kulturell bakgrund man har bör det vara en självklarhet för varje ung kvinna att både få ha sin familj och det liv man önskar sig. Men tyvärr är det ingen självklarhet för många tjejer. Och jag hoppas att ni inte vänder dem ryggen, att ni inte blundar för dem".

Vi kan inte nog understryka hur viktiga hennes ord är och att detta ställningstagande också omsätts från ord till handling från kommunerna i Sverige till ett europeiskt FBI med kompetens att utreda hedersrelaterade gränsöverskridande brott.

Anna Manell (FP)

Kommunalrådskandidat och GAPF-ambassadör

Jenny Sonesson (FP)

Kandidat till Europaparlamentet och GAPF-ambassadör

Läs mer om