Vigselrätt handlar inte om religion

Vigselrätten handlar inte om religionsfrihet, utan om myndighetsutövning, skriver fyra liberaler i en replik.

Malin Sjöberg Högrell

Malin Sjöberg Högrell

Foto: Dan Pettersson

DEBATT2016-02-02 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Liberalerna undergräver religionsfriheten genom landsmötesbeslutet om att tvinga alla med vigselrätt att viga samkönade par", skriver Ulf Jonsson. Vår avsikt är inte att tvinga någon till något. Vi var Uppsalas ombud vid landsmötesbeslutet och här är vår syn på varför vigslar i Sverige ska ske på icke diskriminerande sätt för att vara juridiskt bindande.

Religionsfriheten är grundläggande. Varje samfund måste få genomföra gudstjänster eller andra ceremonier efter egen tradition, vilja och tro.

Att däremot utfärda juridiskt bindande äktenskap ser inte vi som en del av den friheten. Vigselrätten handlar inte om religionsfrihet, utan om myndighetsutövning.

Landsmötet valde att rösta ned ett förslag om införande av obligatoriskt civiläktenskap där inga trossamfund överhuvudtaget har vigselrätt. I stället röstade en majoritet av ombuden för en mjukare linje där de trossamfund som inte utesluter par på grund av deras sexuella läggning får fortsätta sin myndighetsutövning, medan de samfund där synen på samliv och äktenskap kolliderar med det sekulära samhällets bör genomföra vigselceremonier som ett komplement till en borgerlig vigsel.

Jonsson tolkar vårt beslut som att "trossamfund med 'rätt' religiös tro tilldelas privilegier".

Till viss del har han rätt i detta: trossamfund som "bidrar till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på" särbehandlas redan i dag.

Denna formulering är nämligen den lagstiftaren har valt som krav för att ett trossamfund ska få statligt stöd enligt Lagen om stöd till trossamfund. Enligt Jonssons resonemang borde även detta stå i omedelbar kollisionskurs med religionsfriheten. Ett trossamfund som inte bidrar till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingarna som samhället vilar på kan ju i dag inte få statligt stöd.

För att ha rätten att juridiskt viga ett par anser vi att man ska uppfylla motsvarande, striktare krav. De kraven uppfylls inte av samfund som diskriminerar par på grundval av deras sexuella läggning.

Liberalerna vill "införa aktiv diskriminering av vigselförrättare som av religiösa skäl nekar att viga samkönade par", fortsätter Jonsson.

Vad vi vill är att ge staten rätt att dra in ett trossamfunds rätt till myndighetsutövning om samfundet diskriminerar invånare.

Det innebär inte på något sätt att staten ges rätten att påverka utformningen av gudstjänster eller ceremonier.

Vi står med självklarhet för varje människas frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion. Vi är också stolta över att Liberalerna tagit ställning för att vigslar i Sverige ska ske på icke diskriminerande sätt för att vara juridiskt bindande.

Uppsala läns ombud vid omröstningen om vigselrätt, Landsmötet 2015

Benny Lindholm, Lina Nordquist, Malin Sjöberg Högrell, Maria Weimer, Sara Ivarsson

Läs mer om