Företag som sköter sig ska inte kunna konkurreras ut för att andra sänker löner och försämrar arbetsvillkor, skriver Jytte Guteland, S, i en replik.
Den 2/5 skrev Christofer Fjellner och Jessica Polfjärd en aggressiv artikel i UNT, med udden mot Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik. Syftet är att förminska problem som EU:s löntagare möter och samtidigt misstänkliggöra det parti som vill stå upp för löntagarnas rättigheter.
Socialdemokraterna värnar om medborgarnas fria rörlighet i Europa. Det är därför vill vi förbättra villkoren på arbetsmarknaden och på så sätt stärka den fria rörligheten. Vi hör just nu såväl löntagare som företagare beskriva hur låglönekonkurrens drabbar den svenska modellen och att den är oschyst också mot företag som vill konkurrera med kvalitet och innovativa idéer som grund.
Vi vill ha en rättvis konkurrens där företag som sköter sig och har kollektivavtal inte ska kunna konkurreras ut för att andra sänker löner och försämrar arbetsvillkor. EU:s fria rörlighet är jobbskapande men den ska inte missbrukas av oseriösa arbetsgivare. Vi vill lagstifta om ett huvudentreprenörsansvar för alla på arbetsplatsen, som gäller även de anställda av underentreprenörer. Det ska gälla inom alla branscher.
Det är inte bara i UNT som arbetsmarknadsfrågorna är heta just nu. Jönköpings-Posten har under ett års tid rapporterat om hur den snedvridna konkurrensen drabbar regionen. Bland annat rapporterar tidningen om Sören Abrahamsson som på grund av lönedumpningen sålde större delen av sitt åkeri. I Halland och Skaraborg finns ytterligare exempel på åkerier, baserade i Sverige, som hyrt in arbetskraft långt under kollektivavtalsliga löner. I vissa fall betalar de inte ens skatter och arbetsgivaravgifter.
Självklart pressas löner när den nuvarande högermajoriteten i EU utvecklar ett system där människor från andra länder diskrimineras och arbetar för lägre löner och sämre arbetsvillkor. Christofer Fjellner och Jessica Polfjärd vill gärna ge sken av att detta inte är ett reellt problem, utan ” ett påhittat problem”. Det verkar därmed som om Moderaterna inte har kunskap om hur den egna politiken drabbar arbetsmarknaden. I byggbranschen, där vart femte byggarbetare är utstationerad från ett annat land, finns en stor grupp byggarbetare som jobbar för lägre löner. Städbranschen lider av tuffa arbetsvillkor som är svåra att kontrollera av myndigheter och fackförbund då branschen präglas av ensamarbete på kvällar och nätter. Till exempel upphandlade moderatledda Stockholm stad 2013 tjänster av städföretag där tre fuskade med skatter och två fuskade med löner. Vi ser alltså redan i dag en nedåtgående spiral vad gäller lönepress och oseriösa företag som sprider sig över arbetsmarknaden. TCO beskriver att vårdsektorn kommer att bli nästa bransch som på allvar drabbas av låglönekonkurrensen om inte EU förändrar sina regler.
Artikelförfattarna har rätt i sitt påstående att valet till Europaparlamentet handlar om värderingar. Moderaterna är tydligen nöjda med situationen som den är och tycker att individen själv får lösa sin egen situation. Moderaterna tycker tydligen att människor från andra länder är värda mindre lön för samma jobb. Det tycker inte vi. Vi vill säkra att EU:s löntagare konkurrerar med utbildning, innovationer och klimatsmarta lösningar – inte med en lönedumpning som i slutändan drabbar alla länderna i unionen.
Jytte Guteland, S
kandidat till Europaparlamentet