Jag delar SD:s oro för hur MP och regeringen hanterar energifrågan: "Sverigedemokraterna ser mycket oroväckande på regeringens starka vilja om att rasera vårt välfungerande energisystem, något som präglas av en naiv övertro på väderberoende energislag, som inte kan fungera som den baskraft vår industri och hushåll kräver".(SVD.SE. 26/1)
"Redan efter fyra månader är ett viktigt delmål uppnått: idén om att bygga ny kärnkraft i Sverige har helt slopats." enlig Niclas Malmberg (MP) (UNT Debatt 31/1). Detta beslut har inte godkänts i riksdagen, genom att ställa ultimatum innan överläggningarna om framtidens energiförsörjning visar på dåligt omdöme.
En trygg framtida energiförsörjning kräver en mångfald av energikällor. Basen i vår energi mix måste vara vattenkraft, kärnkraft samt framväxande förnybar elproduktion i form av bland annat kraftvärme, vindkraft är en marginell, osäker dyr och komplicerad energikälla att hantera i våra kraftnät.
Om detta kan vi läsa i en skrift från Kungl Vetenskapsakademien, (www.kva.se). En ofullständig och glättad redovisning från vindkraftbolagen gör inte investeringsbesluten lättare. En av de mest fullständiga och relativt oberoende studier som gjorts om kostnader för elproduktion, nämligen EU-projektet CASES.
Den fulla kostnaden (interna plus externa för hela livscykeln) för vindkraft är enligt CASES mer än dubbelt så hög som för biokraft och dubbelt så hög som för kärnkraft.
Det är också värt att påpeka att vindkraftanläggningars livstid är förhållandevis kort (20 år), jämfört med nästan alla andra elproduktionsanläggningar. Totala kostnaden för vindkraftens elproduktion beräknas enligt CASES bli 6 eurocent per kilowattimme, det vill säga cirka 60 öre som ett genomsnittspris för EU- länderna. Kostnaden för svenskproducerad el avviker enligt CASES inte nämnvärt från europeiskt genomsnitt. Analysen beaktar dock inte tillkommande systemkostnader, till exempel för utbyggnad av kraftnät och reglerkraft. Med tanke på vindens nyckfullhet så måste det finnas elkraft ständigt tillgänglig. Sverige har den stora fördelen att ha vattenkraften som reglerkälla. Vattenkraften som reglerkälla är dock redan "fullt utnyttjad för detta" enligt Statens energimyndighet. Även Svenska Kraftnät gör samma bedömning.
Reglering av en större utbyggnad av vindkraft kommer att åtföljas av ryckig vattenkraftskörning med snabba vattenståndvariationer och åtföljande påfrestningar på de lokala biotoperna i vattendragen och störningar för fisket.
Vattenanvändningen begränsas av gällande vattendomar för vattenmagasinsnivåer och flöden och dels av miljölagstiftningen, samt EU:s ram direktiv för vatten som kräver 10 procent ökade förbisläpp i dammar. Det finns i dag inte några alternativ i Sverige till vattenkraften som reglerkälla.
Det fins nu lika mycket installerad effekt i vindkraft som i kärnkraft i Norden. Den 23 januari klockan 13.30 ligger eleffektförbrukningen i norden på 61 500 megawatt, varav kärnkraft producerar 10700 MW, vindkraften 1000 MW alltså 1,6 procent av behovet.
Under några blåsiga timmar en natten i januari levererade vindkraften 9000 MW, problemet var att ingen efterfrågan på effekt fanns, så elpriset i Danmark och Tyskland var minus 10 öre.
Det är pålitlig baskraft som efterfrågas i alla länder, väder beroende system är för opålitliga, dyra att hantera och stämmer dåligt med effektbehoven. Att vi med en kraftig utbyggnad av vindkraft skull tjäna pengar på vår elproduktion de stunder som Tyskland har brist är naivt, för deras kolkraften är mycket billigare än vad vi kan producera vindkraft för.
MP har dålig koll på förutsättningarna för en energi överenskommelse i riksdagen.
Leif Hägg, Alunda