Världen består av berättelser. En del berättelser blir hörda, andra tystas ned. Det är Teologifestivalens uppgift att låta undertryckta röster komma till tals med sin tro och teologi. Vi lever i en värld av stor mångfald och inte minst den världsvida kyrkan återspeglar denna mångfald. Det är då viktigt som kyrka att ge röst åt dem som inte alltid blir hörda.
Mitri Raheb är en kontextuell teolog som skriver utifrån sin kontext som pastor under ockupation i nära tre decennier i Betlehem. Med hjälp av postkolonial bibeltolkning där begreppet imperium spelar stor roll läser han bibelns och landets folks historia som palestiniers historia - såväl judar, muslimer, som kristna. Ett fascinerande exempel på detta är hans predikan under Teologifestivalen i Uppsala domkyrka. Som en medveten kontextuell teolog vet Mitri Raheb att hans berättelse är partikulär, inte universell. Den avslöjar att också andra berättelser är partikulära. Därmed förlorar imperiet sin ideologiska dominans när också andra berättelser än de dominanta blir hörda.
Mitri Raheb menar att judendom såväl som annan tro är pluralistisk. Därför kan du inte tala generellt om judendomen. Mitri Raheb menar att vi väljer vilka röster vi lyssnar till. All teologi är kontextuell, präglad av historia och kontext, sammanhang. Det finns ingen genväg till sanningen för någon. Att därför redovisa sin kontext är intellektuellt hederligt.
Om DNA-debatten svarar Mitri Raheb så här: - När judiska grupper åberopar DNA som argument för rätten att beröva oss vårt land, måste ett sådant tal besvaras.
Allt sägs i en kontext. Så även ett uttalande om DNA. När kontexten blir tydlig talar vi sant.
För egen del tycker jag att det är anmärkningsvärt att de största kritikerna av Mitri Raheb även varit de som starkast förespråkat ett statligt förbud mot judendomens centrala rit, b’rit mila.
När rabbinstuderande i trettionionde generationen Amichai Lau Lavie avslutade Teologifestivalens stora festivalkväll med att få oss att hoppa in i framtiden - i stället för att ta till våld, gå bakåt eller enbart be - visade han också vad en politisk lösning kräver. Att våga tänka nytt. Jump! Hoppa!
Som Teologifestivalens tema uttryckte det: Se, jag gör allting nytt.
Anna Karin Hammar
Ansvarig samordnare av Teologifetivalen. Svenska kyrkan.
Svar:
Anna Karin Hammar beskriver bakgrunden till Mitri Rahebs teologiska resonemang, men poängen i min ledare i tisdags var ju att det inte bara är teologin som räknas när kristna företrädare uttalar sig i svåra politiska frågor. Om Rahebs teologi har jag inte uttryckt någon mening alls, utöver att jag konstaterade att han tar avstånd från den så kallade ersättningsteologin. Däremot skrev jag att ingen kommentar alls kommit från arrangörerna till hans antydningar om att dagens Israel inte skulle ha något samband med det judiska samhälle som fanns före diasporan eller till hans spekulationer om judars och palestiniers DNA. Att det också finns judiska grupper som förlorar sig i sådana spekulationer är ingen ursäkt för andra att göra likadant.
Håkan Holmberg