"Elektronisk röstning bör prövas"

I onsdagens ledare resoneras kring att ett elektroniskt röstningsförfarande antingen innebär röstning i okontrollerad miljö (från hemmet) eller så ställer man in en dator i röstbåset i vallokal.

Brev till ledarsidan2014-09-19 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till det resonemanget vill jag tillföra ett europeiskt perspektiv på de olika försöksprojekt som genomförts i vår närhet: de flesta pilotprojekt i Europa som ställt datorer i vallokal har varit dyra fiaskon medan de flesta pilotprojekt där väljarna kunnat rösta över Internet har varit framgångsrika på flera viktiga sätt, bland annat för att synskadade och människor med funktionshinder mycket lättare kunnat rösta.

Det är sant att röstning över Internet innebär ett skifte i hur man tänker om valhemligheten. I vår närhet så har Norge tagit beslutet att ett Internetröstningssystem kan erbjuda valhemlighet genom att låta väljaren rösta hur många gånger som helst, så länge endast den senast inlämnade rösten räknas. I Danmark har man tagit helt motsatt beslut: det är inte acceptabelt att staten bara gör det möjligt för väljaren att rösta i hemlighet, staten måste tvinga väljaren att rösta i hemlighet - vilket endast kan uppnås genom att röstning sker i vallokal. I Sverige behöver vi föra en diskussion kring detta.

Så varför överhuvudtaget testa elektroniskt röstningsförfarande? Mina svar är två: verifierbarhet och framtidssäkring. För det första så har vi forskare konstruerat elektroniska röstningssystem som är verifierbara, det vill säga att man får ett matematiskt bevis på att alla röster är räknade korrekt, vilket gör det omöjligt att fuska eller ändra valresultatet (förklaring av hur detta fungerar är omöjlig i denna korta text). Detta har potential att ge ännu högre förtroende för valresultatet än vi har idag. För det andra så är det inte orimligt att förvänta sig att i en inte alltför avlägsen framtid så kommer det finnas krav från väljarna att få rösta på nätet. Utvärdering av det norska pilotprojektet med Internetröstning visar att de som fick möjlighet att rösta på nätet i förra årets val både litade på systemet och säger att de vill fortsätta använda det. Jag presenterade nyligen siffror framtagna av SIFO som visar att två av tre svenskar tycker att det borde vara möjligt att rösta på nätet. Lika bra då att dra igång försöksprojekt till 2018 så att vi kan skaffa oss kunskap och erfarenhet som gör att vi kan genomföra alla framtida val på ett säkert sätt.

David Bismark

e-valsexpert

Svar

Som David Bismark själv skriver så innebär e-röstning "ett skifte i hur man tänker om valhemligheten". Om det finns andra fördelar, eller ett önskemål från väljarna om att få rösta från en dator var som helst, spelar därmed ingen roll. Vi kan inte ha ett valsystem som skapar tidigare helt okända möjligheter till påtryckningar i själva valsituationen, genom att obehöriga kan stå bredvid och uppmana dig att rösta på det ena eller andra sättet.

Håkan Holmberg

Politisk chefredaktör

Läs mer om