Han frågar också hur KU ska ”trovärdigt kunna uttala sig om verkligt maktmissbruk när det samtidigt blir överöst av lättviktiga anmälningar”.
Låt mig först konstatera att Håkan Holmberg tycks ha missat 2015 års granskningsbetänkande från KU. Det var unikt enigt över alla partigränser och det uttalade tydlig kritik mot regeringen på ett antal punkter. Det betänkandet innebar alltså just det som Håkan Holmberg efterlyser – Alliansen sade att vissa anmälningar inte borde leda till kritik och regeringspartierna gick med på att kritisera regeringen i flera ärenden.
DN:s genomgång av antalet anmälningar gäller enbart de allra senaste åren, men för att kunna uttala sig om trender bör man rimligen ha ett längre tidsperspektiv än så. Tittar man på de senaste 20 åren ser man att antalet anmälningar pendlar mellan som minst ett 20-tal och som mest ett 40-tal. I år blev det 48, samma antal som 2005. Inget rekord i år alltså. 2006 var det 43 och både 2007 och 2008 var det 42. Antalet var påtagligt lägre under Fredrik Reinfeldts andra mandatperiod än under den första. En tänkbar tolkning av det är att en ny regering ibland gör fler misstag än en erfaren.
Vidare är min bild att det är ovanligt med anmälningar som inte ställer en juridiskt relevant fråga, så även i år. Årets anmälningar rör hantering av allmänna handlingar, myndighetsstyrning, krisberedskap, dokumentation, ministerstyre, samrådsformerna med EU-nämnden och flera andra ämnen, samtliga tidigare behandlade av KU. Håkan Holmberg får gärna läsa årets anmälningar och återkomma med en redovisning av vilka som han menar är irrelevanta.
Förra året åstadkom KU ett unikt enigt granskningsbetänkande. Min ambition är att vi ska bli brett överens även i år. Det stärker förtroendet för KU.
Andreas Norlén
Ordförande (M) i riksdagens konstitutiionsutskott
Svar:
Min signerade ledare den 16/2 handlade inte så mycket om KU som sådant, utan mera om den öppet deklarerade moderata strategin att skadskjuta regeringen så mycket som möjligt inför valet 2018, bland annat genom att använda KU-anmälningar som instrument. Att försöka skadskjuta regeringen är fullt legitimt, men att anmäla ”allt som rör sig” är, som jag skrev, en strategi som är riskabel både för M och för respekten för Konstitutionsutskottet.
Håkan Holmberg