UNT:s ledarsida skriver 12/10 att ”Vänsterpartiet fått en maktposition som man aldrig varit i närheten av förut i kommunen”. Det påståendet är givetvis felaktigt! Har ledarsidan missat att Vänsterpartiet mandatperioden 2014-2018 suttit i majoritet och styrt Uppsala med direkt ansvar för stora verksamhetsområden som sociala frågor och jämställdhet samt ett antal ordförandeskap i nämnder och bolag?
Med mittenstyret ges inte Vänsterpartiet något inflytande över sakpolitiken eller något ansvarsområde överhuvudtaget. Såväl Vänsterpartiet som resten av alliansen måste förhålla sig till de förslag vi lägger fram i Mittenstyret. I frågor som jämställdhet och social hållbarhet kommer troligen Vänsterpartiet att rösta på mittenstyrets förslag, medan i frågor om företagsamhet och valfrihet är det rimligt att tänka sig att resten av alliansen kommer att rösta med oss. I ett sådant läge vill alla partier göra sig relevanta.
Jag delar ledarsidans analys att ett blocköverskridande samarbete är nödvändigt eftersom dött läge har uppstått, inte bara i Uppsala utan även i cirka 200 andra kommuner. Vår modell med samarbete över blockgränserna kommer snarare att bli regel än undantag. Redan under mandatperioden 2014-2018 bildade exempelvis M och S koalitioner i ett 20-tal kommuner med stöd av olika konstellationer, exempelvis Vänsterpartiet.
För mandatperioden 2018-2022 kommer det att bildas oheliga allianser som aldrig förr. Senast i Köping så blev det ett samarbete mellan V, M, S och L. Och i Älvkarleby bildar C en koalition med V, S och MP. Och det lär fortsätta, på lokalnivå är pragmatism ledordet. När Vänsterpartiet hade egen majoritet i Fagersta så infördes inte kommunism, däremot sänktes skatten. När alliansen styrde de sista åren i Region Uppsala så höjdes skatten. Och i Kiruna så styrs kommunen av bland andra M, FI och V. Politik på lokalnivå är svår men också jordnära.
Självklart hade jag helst sett att mittenstyret haft egen majoritet och då med Centerpartiet som ett fjärde parti i mittenstyret. Centerpartiets enormt duktiga ledamöter kan i vilken koalition som helst bidra till utveckling med sin genuina kunskap. Men som ledarsidan skriver, det finns en konflikt med den nuvarande ledningen i C.
Konflikten är inte personlig, den blev det eftersom jag är den enda politiker som säger ifrån. Ledningen går i otakt med sitt parti på både lokal nivå och nationell nivå och har utmanat det liberala tålamodet flera gånger. Det problemet kan bara Centerpartiet själva hantera. Dörren är alltid öppen för Centerpartiet i övrigt. De behövs!
Mohamad Hassan (L)
Kommunalråd
Svar:
Det är bra att kommuner är pragmatiska och hittar många sorters majoriteter över blockgränsen. Men då bör det också vara en majoritet. När ett parti ges chansen att vara tungan på vågen blir lokalpolitiken instabil och oförutsägbar. Partiet i fråga får oproportionerligt stor makt. Den risken gäller i första hand SD, men kan även gälla andra partier som serveras lyxen att vara i opposition samtidigt som har utslagsrösten i alla viktiga frågor. Hur det blir med Vänsterpartiet i Uppsala återstår att se.
Red av UNT