Vi vill göra politiken begriplig

Quizet med politiska djur är ett sätt att göra politik begriplig, skriver Cajsa Lindberg.

Brev till ledarsidan2014-08-19 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Maria Ripenberg kritiserar i UNT (15/8 -14) P3:s valsatsning. Hon baserar sin kritik på ett quiz där lyssnarna genom att svara på frågor som rör politiska sakfrågor, värderingar och livsstil får veta vilket parti-djur de är. Samma quiz får även partiledarna för riksdagspartierna göra under en timmes lång direktsänd intervju i P3. Tack vare quizet har svaren från partiledarna ibland blivit andra än de förväntade.

Sveriges Radio är idag ett av få traditionella mediebolag som aktivt arbetar, och lyckas med, att nå en ung publik. Vi vet att intresset för partipolitik bland unga minskar samtidigt som de även hittar till nya digitala plattformar. Att med den vetskapen bara göra en valbevakning i P3 på det traditionella sättet vore verklighetsfrånvänt.

P3 är och ska vara kanalen där vi ständigt testar nya grepp för att nå unga. Quizet har visat sig vara ett bra sätt att göra politik begriplig – det är en av P3:s mest besökta sidor under 2014. Att det är en del av P3:s totala valsatsning känns naturligt. Politik måste också få vara roligt.

Jag tycker Ripenberg ska fortsätta lyssna på P3 och även ta del av Torehammars supervalår, Din gatas satsning #pallapolitik och Tankesmedjans Debattle. För att nämna några satsningar i P3:s totala valbevakning.

Cajsa Lindberg

tillträdande kanalansvarig P3

Svar

Jag kritiserar absolut inte hela P3:s valsatsning i min ledare. Quizet, som talar om vilket partidjur man är, finns dock med som ett exempel på en tendens i samtidens medier – inte bara i public service – vars kännetecken är att läsaren/lyssnaren/tittaren underskattas på alla plan. Förväntningarna tycks vara att man inte förstår eller orkar ta till sig viktig information, längre analyser, komplexa problem och så vidare. Konsekvensen blir ett barnsligt tilltal, snuttifiering, färre och/eller sämre frågor/följdfrågor till politiker och så vidare.

Jag har fått mycket positiv respons på min ledare. Många verkar besväras av det ”nya” tilltalet. Skämskuddar används flitigt framför tv:n. Jag säger inte att politik och humor inte går ihop. Men god politisk satir brukar sällan underskatta sin publik.

Det finns naturligtvis undantag. Lasse Johanssons och Monica Saarinens intervju med Jonas Sjöstedt under måndagens nyhetstimme i P1 var en ren fröjd. Kanske just för att man i dag tyvärr inte är bortskämd med utfrågare som är så ordentligt pålästa och genomtänkta. Samt får tala till punkt...

Även unga uppskattar självklart kvalificerad journalistik. Unga är inte per definition slöa och mindre vetande. De flesta är precis det motsatta.

Maria Ripenberg

Brev till ledarsidan

Läs mer om