M bra för utbildnings-Sverige

Succesivt har vi förbättrat studenternas ekonomi. Det skriver Anna Kinberg Batra (M) och Per Bill (M).

Anna Kinberg Batra (M) är en av artikelns författare.

Anna Kinberg Batra (M) är en av artikelns författare.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Debatt. 2014-03-05 10:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Magdalena Andersson och Ardalan Shekarabi slår in öppna dörrar och använder godtyckliga siffror på UNT Debatt 3/3.

Att Sverige lever, och ska fortsätta att leva på kompetens och innovationsförmåga är en självklarhet. Det är därför ingen tillfällighet att det idag nästan finns 20 000 fler högskoleplatser och att vi satsar en miljard mer per år på högre utbildning jämfört med 2006. Uppsala universitet hade 2013 cirka 4 100 fler nettoregistrerade studenter jämfört med 2006. Tack vare att vi tagit ansvar under krisen, och jobben har kunnat växa fram, har vi kunnat öka anslagen till såväl grundutbildning som forskning och forskarutbildning.

Succesivt har vi förbättrat studenternas ekonomi. Nästa år föreslås studiemedlet öka med 1000 kronor och uppgå till totalt 10 777 kronor per månad. Regeringen har även höjt bostadsbidraget och tilläggsdelen för studiemedel som lämnas till studerande med barn. I sin helhet har Sverige idag ett av världens mest generösa studiefinansieringssystem.

Idag har över 200 000 fler ett jobb att gå till och lika många har lämnat utanförskapet sedan 2006. För att jobben ska fortsätta att växa behöver vi fler konkurrenskraftiga och växande företag.

Vi är därför i behov av reformer som sammantaget stärker arbetskraftens kompetens och vår konkurrenskraft. Det kräver ordning och reda i finanserna och att reformerna finansieras krona för krona. Mot det står ett oförberett regeringsalternativ vars tydligaste gemensamma nämnare är höjda skatter som slår mot jobb och tillväxt.

Anna Kinberg Batra, gruppledare (M) och ordförande i finansutskottet

Per Bill, riksdagsledamot (M) från Uppsala län och vice ordförande i konstitutionsutskottet

Läs mer om