Olivia Bergströms engagemang i klimatfrågan är välkommet (UNT Debatt 23/6). Men tyvärr har hon vilseletts av den moderata retoriken om att det inte är resurser som är det viktiga eller att agera här och nu.
Moderaterna verkar tro att klimatfrågan kan lösas sen, av någon annan, någon annanstans.
Bergström har vidare fel angående utsläppen. Att utsläppen minskade under alliansregeringens tid berodde till stor del på lågkonjukturen, och inte på effektiv klimatpolitik. Under de år som Miljöpartiet nu suttit i regering har det så kallade utsläppsgapet krympt, det vill säga skillnaden mellan hur snabbt utsläppen måste minska och hur snabbt utsläppen faktiskt minskar med de politiska beslut som fattas. Självfallet är vi inte är i mål än, utsläppen måste fortsätta att minska snabbt, och för det behövs miljöpartistisk politik.
Med Miljöpartiet i regering har Sverige agerat på alla nivåer. Globalt har vi bland annat utökat klimatbiståndet, så att Sverige nu bidrar med mest resurser per capita av alla länder till FN:s gröna fond. I EU har vi bland annat drivit och fått igenom en reformering av systemet med utsläppsrätter, som gjort att priset på utsläppsrätter nu stiger kraftigt. Nationellt skrotar vi förstås överskotten av utsläppsrätter. Detta till skillnad mot alliansregeringen som sålde överskotten vidare, så att Sveriges utsläppsminskningar i stället blev till utsläpp i andra länder.
Nationellt har vi vidare infört en klimatskatt på flygresor. Bergström skriver att i stället för flygskatt vill Moderaterna ”slopa Chicagokonventionen och införa en enhetlig koldioxidskatt på flygbränsle inom EU.” Det vill Miljöpartiet också, men det kommer ta mycket lång tid innan vi får internationellt genomslag för det. Vi kan inte invänta en sådan reform i framtiden utan måste få ner utsläppen nu. Då är flygskatten viktig att ha på plats - särskilt eftersom den stärker möjligheten att driva frågan internationellt. Att som Moderaterna resonerar, först avskaffa en nationell flygskatt för att sedan hoppas på att det införs en tvingande flygskatt på EU-nivå är fullständigt bakvänt.
Vidare skriver Bergström ”Vi vill sätta upp fler laddningsstolpar för att göra det enklare för människor att ha elbilar.” Men det räcker inte att vilja, man måste avsätta resurser för att kunna förverkliga sina förslag. Och tyvärr slaktar Moderaterna miljöbudgeten, däribland resurser till det så kallade klimatklivet, som nu finansierar laddstolpar runt om i landet.
Bergström lyfter att Moderaterna vill ”ha ett klimatavdrag för de som investerar i teknik som reducerar utsläppen.
Det skulle självklart kunna vara ett sätt att stimulera industrin till att agera. Det sätt Miljöpartiet drivit igenom är det sk Industriklivet, som innebär att 300 miljoner kronor om året riktas till företag som investerar i teknik som minskar utsläppen.
Det har snabbt fått mycket stort genomslag, och det vore olyckligt om Moderaterna vid en regeringsbildning valdes att skrota Industriklivet för att i stället införa ett alternativt subventioneringssystem, med den tidsförlust som det skulle innebära.
Avslutningsvis konstaterar Bergström att ”Sverige kan som litet land påverka omvärlden och göra skillnad på riktigt, dels genom att vara ett föregångsland men också genom att driva på utvecklingen av klimatsmart teknik.” Det är just vad Sverige nu gör tack vare Miljöpartiet i regering. Sverige toppar nu internationella jämförelser över länders klimatarbete, och vi blir därför ett föregångsland andra länder blickar mot. Men ska Sverige behålla ledartröjan i det globala klimatarbetet måste Miljöpartiet finnas kvar i Sveriges regering.
Utifrån Bergströms engagemang i klimatfrågan vore Miljöpartiet hennes naturliga val av parti!
Thess Lorin, språkrör Grön Ungdom Uppsala
Andrea Byding, språkrör Grön Ungdom Uppsala och riksdagskandidat