Fasa ut kött och mjölkprodukter

Det är alltså nästan 40 gånger bättre för klimatet att äta bönor i stället för nötkött, skriver Jonas Norberg i ett svar till Catarina Rudolphson.

Foto: Mikael Svensson

DEBATT – REPLIK2015-11-30 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Catharina Rudolphson, vice ordförande för LRF Mälardalen, skriver (UNT Debatt 27/11) att det ur ett miljöperspektiv inte är hållbart att avstå från kött. Rudolphson hävdar att det viktigaste är att köpa lokalt och sedan får man välja vad man vill äta.

Emellertid visar en aktuell rapport från Naturvårdsverket att köttkonsumtionen måste minskas rejält av klimatskäl.

Rudolphson skriver att man har sett att kolinlagringen är störst bland gräsmarker, så betande djur gör ett positivt klimatavtryck.

Men fakta är att kolinlagringen långt ifrån kompenserar för de stora växthusgasutsläppen från kor i form av koldioxid från utandningsluft, metangas från komagar och dikväveoxid från gödsel.

Enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet orsakar nötkött ungefär 26 kilo växthusgaser per kilo konsumerat kött. Mjölk och smör orsakar 8 kilo. Men väljer konsumenten proteinrika bönor blir utsläppen endast 0,7 kilo.

Det är alltså nästan 40 gånger bättre för klimatet att äta bönor än att äta nötkött och drygt tio gånger bättre än att äta ost.

Rudolphson skriver att intensiv köttproduktion påverkar miljön minst och att störst påverkan har den extensiva köttproduktionen. Men Naturvårdsverkets rapport från tidigare i år, "Hållbara konsumtionsmönster", visar varför köttkonsumtionen måste minska drastiskt, oavsett produktionssätt. Växthusgasutsläppen som orsakas av varje svensks matkonsumtion är ungefär 1,8 ton per år. Att kött, mejeriprodukter och fisk ersätts med växtbaserad mat är nödvändigt för att minska de årliga växthusgasutsläppen från maten till det globalt hållbara 0,3 ton per person år 2050.

Rudolphson skriver att betande kor är viktiga för den biologiska mångfalden.

Men industriell mjölkproduktion kräver intensiv foderodling och mjölkkor betar inte på naturbetesmarker i någon större utsträckning.

Eftersom korna mjölkas flera gånger om dagen måste de stå i anslutning till ladugården. Och mer än 90 procent av tiden står mjölkkorna uppbundna eller i bås inomhus och äter då enbart odlat foder.

Det finns starka klimatskäl för att fasa ut kött och mejeriprodukter från matmarknaden.

Svensk mat- och miljöinformation föreslår därför att regeringen inför en köttskatt och stöder mjölkbönderna att ställa om till klimatvänliga produkter som vi vet har framtiden för sig, exempelvis biobränslen och vegetabiliska livsmedel.

Jonas Norberg, Svensk mat- och miljöinformation

Läs mer om