Vi ökar nu flexibiliteten, individanpassningen och kapaciteten att genomföra SFI-undervisning av hög kvalitet och effektivitet. Det behövs med tanke på att det de närmaste åren kommer att ske ett markant ökat behov då de som i dag söker asyl blir uppsalabor med behov av stöd att etablera sig i samhället.
Vi kommer i Uppsala kommun att samla SFI-verksamheten i stället för att som idag ha ett svårstyrt system med en rad privata aktörer med varierande kapacitet och kvalitet som ska konkurrera om SFI-eleverna.
En brist med dagens lapptäcke av aktörer är att var och ens elevunderlag är svårförutsett och att det finns aktörer som har för små elevunderlag för att kunna erbjuda allt det innehåll eleven behöver.
Att samla verksamheten så att fler elever finns hos färre aktörer gör att undervisningen lättare kan nivåindelas utifrån den enskilde elevens behov. Vi kommer nu till exempel få ökad möjlighet att hålla samhällsorienteringen på elevernas eget hemspråk.
Vi kommer också individanpassa genom utveckling av en Uppsalamodell av SFX. Det är ett upplägg som kombinerar utbildning med praktik inom områden där den nyanlände har yrkeskunskaper sedan tidigare. Modellen har med framgång använts för exempelvis läkare i Stockholms län och ska göra att fler kommer snabbare i arbete.
En ytterligare utveckling av SFI:n som vi genomför är att vi knyter samman undervisningen med övrig vuxenutbildning.
Det gör att eleven kan läsa SFI samtidigt som hen kombinerar detta med annan vuxenutbildning. Även det ett sätt att öka individanpassning och flexibilitet samt göra undervisningen mer effektiv.
Det senare har vi utgått från varit relativt okontroversiellt. Vi ska till och med erkänna att möjligheten till parallelläsning av SFI och grundläggande vuxenutbildning från början var ett initiativ från alliansregeringen. Syftet med det beslut riksdagen fattade i sommar, och som alltså har sin bakgrund redan i alliansregeringens arbete, var att öka flexibilitet, individanpassning och effektivitet. Den satsning vi nu gör i kommunen på SFI är en förlängning av denna nationella politik.
Därför förvånar det oss att den borgerliga oppositionen i kommunen i UNT den 10/12 kritiserar oss för att vi inte förlänger nuvarande avtal med privata aktörer när de löper ut om över ett år.
Sällan har det varit mer tydligt att för de borgerliga partierna handlar valfrihet och individfokus inte om något annat än att den enskilde ska tvingas välja mellan olika privata utförare.
För oss handlar individfokus om att alla ska kunna lita på att de får undervisning av hög kvalitet i ett format som är anpassat efter var och en.
Vi tror att den fjärdedel av dagens SFI-elever som har en bakgrund som flyktingar främst vill kunna lita på att de får en bra och individanpassad undervisning som snabbt tar dem till vidare studier eller arbete. Vi tror inte, till skillnad från de borgerliga partierna, att den nyanlände Uppsalabon har som främsta intresse att försöka förstå och manövrera inom ett komplicerat valsystem.
Ulrik Wärnsberg, ordförande (S) Uppsala kommuns arbetsmarknadsnämnd
Tobias Smedberg, 1:e vice ordförande (V)
Sanna Selberg, gruppledare (MP)