Skolan är valets viktigaste fråga och vi välkomnar en saklig debatt om skolans framtid. Det är beklagligt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet i sin replik på vår debattartikel kommer med få konkreta förslag. I stället hävdar de, helt ogrundat, att Folkpartiets skolpolitik inte bygger på forskning. Det stämmer inte.
Ökade resurser är de rödgrönas standardsvar på hur skolan ska bli bättre. Tyvärr så kan inte skolans utmaningar lösas med enbart mer pengar. Sverige är i dag ett av de OECD-länder som spenderar mest pengar på skolgång (räknat per elev). Trots detta ligger vi inte i toppen när det gäller skolresultat. Forskningen visar tydligt att det är skickliga lärare som är den viktigaste faktorn till att goda skolresultat uppnås. Att satsa på och lyfta fram de skickligaste lärarna är därför av största vikt.
Det är mycket glädjande att S och MP nu anammat FP:s satsning på karriärtjänster för lärare. Kompetens ska löna sig och skickliga lärare ska få en ordentlig löneförhöjning. Folkpartiet Liberalerna i Uppsala vill även inrätta en pedagogisk utvecklingsenhet så att erfarenheter och framgångsrika metoder kan spridas från lärare till lärare och från skola till skola. Vi hoppas på S och MP:s stöd även i denna viktiga fråga.
Folkpartiet vill till skillnad från MP och S behålla det fria skolvalet. Barn är individer och har olika behov. Därför är det viktigt att elever och föräldrar ska ha rätt att välja sin skola. Forskning från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) visar att elever som bor i kommuner som har både fristående och kommunala skolor presterar högre kunskapsresultat än andra. Det beror inte på socioekonomiska faktorer. Fortfarande har vi inte fått besked om hur framtiden för fristående skolor ser ut med MP och S vid makten.
Burwick och Gardfjell oroas över att många elever inte klarar gymnasiet. Vi delar den oron. Det är därför mycket positivt att våra partier är överens om att förbättra lärlingsutbildningen och att bygga ut yrkeshögskolan. Oppositionen vill dock tvinga alla gymnasieelever att läsa in högskolebehörighet. Det befarar vi kommer att öka avhoppen. Elever och föräldrar vilseleds när de rödgröna framställer det som om praktiska gymnasieutbildningar stänger dörrar. Så är det inte. Många yrkesprogram ger goda förutsättningar att få ett jobb direkt efter gymnasieskolan och alla elever har i dag rätt att läsa nödvändiga teoretiska kurser. Folkpartiet Liberalerna har redan infört en generell rätt att läsa in både grundläggande och särskild behörighet till högskolan på komvux för de som väljer ett yrkesprogram.
Ett av de få konkreta förslag Burwik och Gardfjell för fram är att de vill minska klasserna i grundskolan. Det är bra. Varje elev förtjänar att bli sedd. Lärartätheten i grundskolan har ökat under de senaste åren. Enligt siffror från Sveriges Kommuner och Landsting så var det år 2000 7,6 lärare per 100 elever i grundskolan. År 2011 var siffran 8,3 lärare. Sverige har i idag ibland den högsta lärartätheten i hela EU. Den utvecklingen har Folkpartiet bidragit till och det är vi stolta över. I dag så ägnas dock alltför mycket av lärarnas tid till annat än undervisning. Folkpartiet anser att lärare ska vara just lärare. Av den anledningen vill vi införa åtgärder som minskar lärarnas administrativa börda. Ett konkret exempel är att vi vill centralisera rättningen av de nationella proven.
Uppsalaprofessorn Leif Lewin har visat att kommunaliseringen av skolan bidragit till de sjunkande skolresultaten. Dagens situation innebär att Sveriges 290 kommuner driver en egen skolpolitik. Detta innebär naturligtvis att skillnaderna är stora mellan olika kommuner. Det är oacceptabelt att alla skolor inte är lika bra. Alla barn förtjänar en bra skola. Burwick och Gardfjell skriver att skolan måste göras mer jämlik. Det är sålunda anmärkningsvärt att S och MP är emot Folkpartiets förslag att återförstatliga skolan.
S och MP anklagar grundlöst FP:s reformer och skriver att de inte har en förankring i forskningen. Det vore klädsamt för S och MP att berätta för oss och väljarna vilka reformer de i så fall tänker riva upp! Än så länge så har de inte lämnat något besked. Det tolkar vi som att de, trots den hårda retoriken, är nöjda med våra reformer eftersom de är idag också en utgångspunkt för deras politik.
Mohamad Hassan , kommunalråd (FP)
Anna Manell , kommunalrådskandidat (FP)