I ett debattinlägg ger freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet rekommendationer för hur vi kan närma oss en global fred, ett av FN:s nya globala utvecklingsmål. Jag tycker att forskarnas nio rekommendationer, som famnar brett från ett ökat engagemang för FN:s fredsbevarande operationer till att främja en inkluderande världsekonomi, verkar bra i och för sig.
Men jag saknar samtidigt det fredsmäklarverktyg som jag anser måste vara det viktigaste, och som jag tror skulle underlätta också för att kunna genomföra de övriga rekommendationerna. Jag tänker på behovet av att upprätta och utveckla global lag.
Det saknas knappast forskning som visar på att laglöshet och anarki ger usla förutsättningar för att skapa hållbar fred. Det är nog också ganska enkelt att dra den slutsatsen utifrån ett logiskt resonemang. När vi saknar gemensamma bestämmelser för var, när och hur vi ska lösa farliga och eskalerande konflikter, och när vi saknar polisiära verktyg för att upprätthålla dessa gemensamma bestämmelser, så tar människor snart lagen i egna händer. Den egna och de närmastes säkerhet överordnas allt annat. För att kunna skydda sig så blir det då viktigt, eller så inbillar man sig det i sin rädsla, att ha de vassaste vapnen och att attackera fienden innan fienden attacker dig. Laglöshet och anarki är ingen bra grogrund för fred.
Om nu målet är att uppnå eller i varje fall avsevärt närma oss en hållbar global fred så behöver vi därför rimligen utveckla global lag och globala polisiära, snarare än militära, verktyg för att upprätthålla en sådan global lag.
Någon kanske invänder att vi väl redan har internationell lag? Ja, mänskligheten har gjort viktiga framsteg på denna väg, särskilt i samband med att FN grundades. Detta ska inte förringas. Men bristerna med denna "lag" är samtidigt så stora att de i själva verket inte kan betraktas som lag, utan i bästa fall som riktlinjer. För det första så är internationell "lag" motsägelsefull på helt avgörande punkter. Exempelvis så har å ena sidan FN:s generalförsamlings allra första resolution förklarat att kärnvapen är världens farligaste massförstörelsevapen och att de ska försvinna från alla nationella arsenaler. Å andra sidan så tycks inte detta gälla de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, FN:s exekutiva gren och det enda internationella organ med mandat att fatta globalt bindande beslut.
Förutom att internationell lag är full av sådana motsägelser så tillkommer ytterligare en grundläggande problematik: Internationell lag gäller inte alla! De mäktigaste militärmakterna och de rikaste kapitalägarna tycks inte behöva följa någon annan lag än sina egna intressen. Så nej, vi har visserligen internationella konventioner att bygga vidare på, men vi har varken internationell eller global lag. Om vi vill komma närmare en global fred behöver vi därför nu ta de nästa stegen på väg mot ett globalt rättsystem.
Det finns många olika steg som behöver tas. Inte minst behöver befintliga internationella domstolar stärkas och utvecklas parallellt med att rådande säkerhetspolitiska konventioner uppdateras. Men det viktigaste av alla dessa steg som vi kan ta skulle enligt min bedömning vara att vi upprättar och utvecklar ett världsparlament, företrädesvis inom ramen för FN-systemet. Det är förstås ingen enkel sak. Men inom ramen för FN-stadgans stora begränsningar skulle det kunna upprättas en i första skedet rådgivande parlamentarisk församling inom FN, som sedan stegvis kan utvecklas på väg mot ett FN-parlament. EU-parlamentets framväxt kan ge viss vägledning. Kampanjen för upprättandet av en parlamentarisk församling inom FN (UNPA-kampanjen) beskriver de möjliga stegen mer detaljerat.
Parlamentet är förstås lika lite som lagen en universallösning för fred. Men omvänt kan man säga att utan parlamentet saknar vi det viktigaste verktyget för att upprätta lag och rätt i allmänhetens intresse, och därmed att skapa en hållbar fred. Ja, och parlamentet är mer än ett lagstiftande verktyg. Det är ett oöverträffat forum för fredlig konfliktlösning och en stark symbol för folkets och alltså världsbefolkningens samhörighet. Med lag ska alla hållbara samhällen byggas. Låt oss nu bygga en hållbar värld.
Petter Ölmunger, Nätverket Global demokrati