Vi tror att de flesta har sett Uppdrag gransknings program som inte tecknar någon vacker bild av Knivsta kommun. Kommunen kan ha brustit på olika punkter men det motiverar enligt vår mening inte att kommunen ska betala höga skadestånd till Mojjen.
LÄS MER: Gunnar Ormeus (S) – Ta ansvar för Mojjen
Mojjen har rätt till ersättning för försäljningsförluster eftersom kommunen behövde flytta verksamheten under ombyggnaden av stationsområdet där arrendet alltjämt löper. Kommunen accepterar att betala en sådan ersättning men har inte fått en adekvat redovisning av förlusterna. Mojjen valde dessutom att stänga under en av tid som en politisk protest mot kommunen och detta bör rimligtvis inte drabba skattebetalarna.
Den stora skadeståndsdelen rör alltså att Mojjen inte har fått köpa värdefull mark billigt. Markanvisningsavtalet innehåller inte en rätt att gå vidare till köp utan betyder att kommunen inte kan sälja till annan under en begränsad tid.
Den rättsliga prövningen startar inom en månad och våra advokater bedömer ärendet på juridisk grund, vår bedömning är att den juridiska processen nu är nödvändig för att åtminstone klarlägga rättsläget. Människor kan naturligtvis ha synpunkter på olika inblandade personers agerande. Vår uppfattning är att bristerna inte betingar ett ekonomiskt skadestånd på 2,4 miljoner kronor. Parterna har tyvärr inte lyckats mötas i en förlikning, vilket är att föredra i de allra flesta rättsprocesser.
Kommunstyrelsens presidium, bestående av Klas Bergström (M), Anders Eskhult (C) och Claes Litsner (S), har efter sändning lämnat sina kommentarer om programmet på kommunens hemsida. Där finns alltså en officiell kommentar att läsa. Under alla tidigare år har ingen förtroendevald begärt ett ärende till Kommunstyrelsen och yrkat att kommunen ska agera på något annat sätt. Ingen har heller tidigare föreslagit att värdefull mark ska säljas billigt.
Efter programmet har mycket otrevlig epost och samtal kommit in till kommunen angående enskilda personer. Några är polisanmälda som hot. Även sociala medier har genomsyrats av kraftiga reaktioner. Det är alltså ett omfattande tryck på "att lösa frågan". Hur har däremot ingen presenterat.
När så Gunnar Orméus, ordförande i Knivsta Socialdemokrater nu pekar finger åt Alliansen kan det vara ett bra tillfälle att se sig själv i spegeln. Vilka åtgärder har föreslagits från hans kamrater i kommunstyrelsen under de år som har gått sedan kommunen bildades 2003?
Gunnar Orméus passar även på att beskriva hela Alliansens styre som misslyckat, kortsiktig och ogenomtänkt. Även partier som Miljöpartiet och Knivsta.nu har vid olika tillfällen ingått i det så kallade "styret". I dag är situationen i Knivsta den att ingen politisk gruppering har egen majoritet. För Knivstas skull kan det vara en god idé att inte vara alltför konfrontativ utan att fokusera på vad vi är överens om och vad vi inte är överens om. Orméus kritik av Alliansen fokuserar till stor del på områden där vi inte har haft så stora motsättningar inom politiken. Däremot pågår en samhällelig debatt där Knivstaborna har olika uppfattningar om bästa färdväg för Knivsta.
Vi har varit tydliga med att bejaka Knivstas goda potential att utvecklas och att bygga en mänsklig och hållbar stad nära kollektivtrafiknära lägen. Vi tror att det är klimatsmart, ökar förutsättningarna för ett levande centrum och bidrar till fortsatt god kollektivtrafik.
Klas Bergström (M), kommunstyrelsens ordförande i Knivsta
Bengt-Ivar Fransson (M), ordförande Knivsta Moderater