Inte vidare hållbart

Systemskiftet kräver mer, skriver Mattias Goldmann, Fores, en replik på Niclas Malmbergs (MP) debattartikel (13/4).

Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores.

Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores.

Foto: Fotograf saknas!

Debatt – replik2016-04-17 10:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är lätt att dela den vision om en hållbar och världsledande omställning som miljöpartisten Niclas Malmberg presenterar i UNT. Men hans skrytlista räcker inte på långa vägar för ett grönt systemskifte.

LÄS MER: Niclas Malmberg – Grönt systemskifte

Befrielsen från moms på bland annat produktion av solel är förstås i sig välkommen, även om den bara gäller de som producerar för under 30 000 kronor per år. Men det är ett mycket litet plåster på ett stort sår i form av att de rödgröna infört Sveriges första skatt på solel.

Skatten gör det väldigt olönsamt för större producenter att byta till solel. Skatten är också ologisk; den som bakar sitt eget bröd förväntar sig inte att skatta för det, men den som producerar sin egen gröna el ska betala skatt, anser regeringen.

Avdragsrätten för klimatkompensation är vänligt uttryckt en sanning med modifikation. Skatteavdraget gäller endast den som väljer att kompensera med EU:s mycket omdiskuterade utsläppsrätter, inte de mångfalt mer som till exempel använder FN:s väletablerade Clean Development Mechanism eller skogsskyddsmekanism REDD.

Till skillnad från EU:s utsläppsrätter, innebär kompensationen i utvecklingsländer också en viktig fattigdomsbekämpning i form av renare luft, bättre hälsa och viktiga arbetstillfällen.

Det är trist att regeringen slår undan benen för denna utveckling, och ologiskt eftersom regeringen använder CDM för sin egen klimatkompensation. Därtill gäller avdraget enbart direkta utsläpp, alltså inte till exempel köttet en hamburgerkedja använder eller resorna hotellets besökare gör – tvärtemot den ”ta hela ansvaret”-trend som nu råder i svenskt näringsliv och som regeringen alltså försvårar.

”Det ska vara lätt att göra rätt”, skriver Malmberg. Det är en både riktig och viktig inriktning, men just nu går mycket åt fel håll i omställningen. Bilförsäljningen slår nya rekord men miljöbilsandelen minskar. Den fossila dieseln säljer bättre än någonsin, men etanolen backar och biogasen står still. Det körs fler mil i bil än på många år, men cyklandet minskar.

Sammantaget behöver det hända mycket mer för att nå målen om en fossiloberoende fordonsflotta år 2030 och nettonoll i klimatpåverkan till år 2045.

Malmberg delar säkert den bilden, men den budget han står bakom levererar inte.

Mattias Goldmann, vd, tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet

Läs mer om