Låglönejobb inget för svensk arbetsmarknad

Socialdemokraterna säger nej till att satsa på lågproduktiva jobb och satsar i stället på en högproduktiv arbetsmarknad med generellt höga löner och hjälp för marginaliserade grupper att få jobb, skriver Anton Åvall och Ardalan Ghare Chaie i S-studenter Laboremus i en replik till Liberala Studenter.

Vi socialdemokrater vill satsa på en högproduktiv arbetsmarknad med generellt höga löner, som därtill aktivt hjälper marginaliserade grupper att komma närmare arbetsmarknaden, skriver Anton Åvall och Ardalan Ghare Chaie i S-Studenter.

Vi socialdemokrater vill satsa på en högproduktiv arbetsmarknad med generellt höga löner, som därtill aktivt hjälper marginaliserade grupper att komma närmare arbetsmarknaden, skriver Anton Åvall och Ardalan Ghare Chaie i S-Studenter.

Foto: Pi Frisk / SvD / TT

Debatt, replik2015-09-23 12:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en tid sedan (12/9) skrev Liberala studenter i Uppsala om socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik och hävdade att den är skadlig för sysselsättningen bland ungdomar. Argumenten var att höjda skatter riskerar att driva företag i konkurs och att regeringens 90-dagarsgaranti, som ska garantera ungdomar under 25 år jobb, praktik eller utbildning inom 90 dagar, är tandlös och potentiellt kontraproduktiv. I stället bör ungdomsarbetslösheten enligt dem bemötas med att göra det billigare att anställa unga, avskaffade turordningsregler och “flexiblare arbetsrätt”.

LÄS MER: Oscar Matti, Nick Zabzine, Andreas Akterhag och Robin Nyman i Liberala studenter Uppsala – Regeringen tvingar företag i konkurs

Enligt oss står Sverige inför ett val om vilken väg vi vill gå inför framtiden när det kommer till hur arbetslösheten ska bemötas.

Antingen satsar vi på att få mer lågproduktiva sektorer att växa genom att göra arbetskraften billigare och arbetstagarnas tillvaro mer osäker. Då är skatterabatter på arbetstagare (en för övrigt ineffektiv åtgärd; exempelvis har enligt IFAU varje jobb som skapats av sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga kostat 1–1,6 miljoner kronor vilket är cirka fyra gånger mer än vad den genomsnittliga anställningskostnaden för unga brukar vara), låga löner, urholkad arbetsrätt och avskaffade turordningsregler vägen att gå.

Visst kan sådan politik skapa ett och annat jobb, men till priset av en växande låglönesektor, otryggare arbetare, ökande ojämlikhet och en välfärd som urholkas alltmer i takt med sjunkande skatteintäkter till följd av skatterabatterna och låglönesektorns utbredning.

Vi socialdemokrater vill i stället satsa på en högproduktiv arbetsmarknad med generellt höga löner, som därtill aktivt hjälper marginaliserade grupper att komma närmare arbetsmarknaden.

Då gäller det att satsa på människor genom utbildning, att erbjuda arbetslösa kompetenshöjande insatser i form av utbildning eller praktik för att de ska kunna ta de jobb som finns och som tillkommer, att ha en fungerande a-kassa som gör att människor vågar satsa nytt och ställa om och som skyddar mot framväxten av en låglönesektor, att stödja forskning och innovationer för att hjälpa näringslivet bli mer konkurrenskraftigt, och att samarbeta med näringslivet för att locka högproduktiva verksamheter till Sverige.

Det är därför regeringen har skjutit till pengar till den högre utbildningen, det är därför som regeringen satsar på utbildning och praktik till unga arbetslösa genom 90-dagarsgarantin (syftet med denna är främst att förbereda dem för de arbeten som växer fram, samt att förhindra den skadliga inverkan arbetslöshet har på den enskildes välmående och anställningsbarhet, inte att skapa nya jobb), det är därför som regeringen höjer taket i a-kassan, och det är därför som regeringen skapat ett nationellt innovationsråd för samarbete mellan politik, näringsliv, akademi och fackförbund i syfte att stärka Sveriges konkurrenskraft på den globala marknaden.

Det är lätt att ropa på rabatteringar av arbetskraften och urholkningar av dess trygghet som svaret på arbetslöshetsfrågan. Vi socialdemokrater har dock större ambitioner än så.

Anton Åvall, S-studenter Laboremus

Ardalan Ghare Chaie, S-studenter Laboremus

Läs mer om