Lönerna i handeln måste upp

Det är förhandlingstaktisk som gör att Svensk Handel säger att handelsföretagen går på knäna och att anställningsviljan är svag, skriver Susanna Gideonsson och Henric Engström i Handelsanställdas förbund en slutreplik till Svensk Handel.

Henric Engström, ordförande Handels Uppsalaavdelning.

Henric Engström, ordförande Handels Uppsalaavdelning.

Foto: Fotograf saknas!

Debatt, replik.2015-10-03 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi på Handels har nu avslutat våra avtalskonferenser på alla 19 avdelningar runt om i landet. Det har varit veckor med spännande diskussioner om hur kollektivavtalet ska kunna förbättras och vad vi ska lyfta i våra förhandlingar med arbetsgivarna.

Som vi tidigare konstaterat så kommer en höjd minimilön och en reglering av de otrygga anställningarna vara två av våra viktigaste frågor i avtalsrörelsen. Här är det bara att konstatera att vi i nuläget står en bit ifrån arbetsgivarna.

Svensk Handel talar om vikande lönsamhet och höga anställningskostnader. Men när statliga Konjunkturinstitutet frågar deras medlemsföretag är bilden en annan. När det gäller såväl synen på den egna lönsamheten som viljan att nyanställa så har handlarna en positiv uppfattning. I juli var läget enligt KI:s rapport starkare än normalt och i augusti och september har tongångarna varit ännu mer positiva, då läget inom detaljhandeln bedöms vara mycket starkare än normalt.

Hur kommer det sig då att den bild som Svensk Handel målar upp inför avtalsrörelsen skiljer sig så mycket åt från det som handlarna berättar om för Konjunkturinstitutet? En inte allt för vild gissning är att det hör ihop med att arbetsgivarorganisationen vill positionera sig inför avtalsrörelsen.

Ju mer Svensk Handel lyckas pränta in bilden av att handelsföretagen går på knäna och att anställningsviljan är svag, desto lättare är det att hävda att det inte finns utrymme för löneökningar eller fler tillsvidaretjänster på heltid.

Det är dock glädjande att Svensk Handel vill skapa fler jobb med goda anställningsvillkor. Det vill vi med. Men för att handeln ska vara konkurrenskraftig och lyckas locka till sig duktiga medarbetare är det viktigt att lönerna fortsätter att öka och att vi skapar en handelssektor med trygga jobb där människor kan växa.

Susanna Gideonsson, förbundsordförande Handels

Henric Engström, ordförande Handels Uppsalaavdelning

Läs mer om