Precis som Westman skriver (UNT Debatt 25/8) passar inget preventivmedel för alla – men det är ju precis därför det är så viktigt att unga ges fler preventivmedel att välja mellan. Vårt förslag ger unga chansen att välja det som passar ens kropp och livssituation bäst, i stället för det som plånboken tillåter.
Preventivmedel på lika villkor är en fråga som Svenska Barnmorskeförbundet arbetar för, och som skulle bidra till en mer likvärdig tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa i Sverige. I dag varierar det över landet vilka preventivmedel som erbjuds och till vilken kostnad. På Gotland kostar exempelvis insättning av en p-stav 1 000 kronor medan i Norrbotten är alla preventivmedel gratis för tjejer under 26 år.
Det största problemet är att urvalet av subventionerade preventivmedel är alldeles för litet. Tusentals unga tjejer tvingas i dag välja mellan det billigaste alternativet, och då riskera att behöva stå ut med svåra biverkningar, eller betala dyrt för något som fungerar bra. Ett scenario är också att preventivmedel väljs bort helt och hållet.
Killarnas ansvar då? frågar sig Westman (M). Kondomer är redan gratis för både killar och tjejer. Vi är övertygade om att genuspedagoger i skolan och en bra tillgång till sex- och samlevnadsundervisning är mer effektivt för att uppnå ett jämställt ansvar för preventivmedel än att skuldbelägga tjejer som använder p-piller.
Det är visserligen roligt att för första gången i denna valrörelse höra en moderat politiker nämna miljöfrågor. Även om läkemedelsanvändningens miljöpåverkan är viktig, kan vi lova att det finns oerhört många miljöfrågor att arbeta med innan vi börjar urholka kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa. Skatt på handelsgödsel, mer ekologisk mat och höjd koldioxidskatt är bara ett par. Miljöpartiets förslag innebär dessutom ökad valfrihet, vilket gör att fler kan få upp ögonen för även icke-hormoniella preparat.
Att skuldbelägga kvinnor för att de äter p-piller med att det per automatik är dåligt både för dem själva och miljön är en märklig ingång i en jämställdhetsdebatt.
Sexuell hälsa och tillgången till bra och säkra preventivmedel är för oss en viktig feministisk fråga. Rätten till den egna kroppen är en grundbult i ett jämställt samhälle.
Malena Ranch, kandidat (MP) till landstingsfullmäktige
Erika Karlénius , riksdagskandidat (MP) Uppsala län