Öka trovärdigheten då

Det är glädjande att Ekobyggmässan vill driva på utvecklingen åt rätt håll. Men då krävs mer än vad vi sett hittills. Att samarbeta med trovärdiga företag är en bra början, skriver Cathrine Bülow.

Cathrine Bülow, biolog, miljöjournalist, initiativtagare till ursprungliga Ekobyggmässan.

Cathrine Bülow, biolog, miljöjournalist, initiativtagare till ursprungliga Ekobyggmässan.

Foto: Fotograf saknas!

Debatt, replik2015-10-15 10:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter mitt debattinlägg om Ekobyggmässan i Kista som ett greenwash-event har folk i branschen kontaktat mig och delat min åsikt, bland annat arkitekter och materialtillverkare. Många känner en frustration över att begreppet ekobygg har kidnappats och anser sponsorvalet vara upprörande eller tragikomiskt.

LÄS MER: Cathrine Bülow – Miljöbovar sponsrar ekobyggmässa

LÄS MER: Bengt Wånggren – Ekobygg är ingen ”maskerad”

Det är som om alla grönsaker i butiken skulle kallas ekologiska, också de besprutade och konstgödslade. Hur ska kunden då veta vilka som är det på riktigt?

Ordet ekologi betyder läran om samspelet i naturen. Av ”ekoföretag” eller ”ekoprodukter” borde därför kunna krävas att de samspelar med människa och miljö på ett bra sätt.

Det kan inte med bästa vilja i världen sägas om flera av Ekobyggmässans sponsorer.

Polyuretangruppens BASF får i nuläget stark kritik för att de envisas med fortsatt produktion av pesticider som orsakar bidöd. Nyligen avslöjades att både BASF och Bayer, också medlem i Polyuretangruppen (PUR), hade fabriker i dåvarande DDR som underleverantörer, där straffångar tvingades arbeta under helvetiska förhållanden med giftiga ämnen som kvicksilver och klor. Gamla lik som företagen valt att hålla gömda i garderoben.

Att sponsorernas produkter, som polyuretan och PVC, klarat vissa klassificeringssystem är ingen ekogaranti utan bevisar bara att kraven är för lågt ställda.

Tarketts utbyte av ftalater till DINCH gör inte deras plastgolv miljövänliga. Det är fortfarande en problematisk klorprodukt och betryggande dokumentation på DINCH saknas enligt miljöforskarna Magnus Hedenmark och Carl Gustav Bornehag.

Det är glädjande att Ekobyggmässan vill driva på utvecklingen åt rätt håll. Men då krävs mer än vad vi sett hittills. Att samarbeta med trovärdiga företag är en bra början.

Till sist hoppas jag att er vidlyftiga användning av ordet ekologisk mer beror på okunskap än ett avsiktligt vilseledande av konsumenten.

Cathrine Bülow, biolog, miljöjournalist, initiativtagare till ursprungliga Ekobyggmässan

Läs mer om