Terry Carlbom har under lång tid haft en central position i kommunen och borde ha nära till korrekt information.
Potatismoskonflikten
Kommunens miljönämnd förbjöd av hygienskäl tillverkning av mos i kiosken. Det varade några månader 2009 och upphörde då kraven uppfyllts. Beslutet överklagades till Länsstyrelsen och skickades till JO. Ingen av myndigheterna har uttalat kritik mot nämndens beslut. Som kommunstyrelsens ordförande ska man se till att nämnderna sköter sitt uppdrag. Jag konstaterade att det visserligen uttalats kritik mot formell handläggning, men den var bagatellartad.
LÄS MER: Terry Carlbom – När man rundar lagen.
http://www.unt.se/asikt/debatt/nar-man-rundar-lagen-4074612.aspx
Markanvisningsavtal
Jag håller med revisorerna om att hanteringen bör effektiviseras och anpassas till den nya lagstiftningen. Jag undertecknade ett antal markanvisningsavtal före 2015, enligt då gällande lagstiftning. Kommunen har uppfyllt alla sina förpliktelser i samtliga avtal. De har dessutom förankrats i kommunstyrelsen eller dess planutskott.
Avtalen har också tillkommit efter omfattande medborgardialoger. Enbart detaljplanelagd mark har varit föremål för markanvisningsavtal.
Knivsta har aldrig tillämpat budgivning eftersom marknadens intresse för byggbar mark varit ganska litet. Vi har därför genomfört utredningar om prisnivån på motsvarande lägen i andra kommuner.
Det är alltså inte frågan om sådana rättsskandaler som Terry Carlbom beskriver. Han vet att vi har en vital politisk debatt, många dialogmöten och aktiva politiska partier. Vi har en tradition med medborgardialoger där alla invånare är likställda. Vi har inte en fastställd lista med utvalda remissorgan.
Göran Nilsson (M), kommunalråd i Knivsta 2003–14