Det är positivt att inrikesministern vill prioritera arbetet mot hatbrott (UNT 11/3), i enlighet med regeringsförklaringen.
Men det var Folkpartiet och alliansregeringen som gav uppdraget till polisen att inkomma med förslag på förbättringar inom myndigheten. Detta presenterades som inspel till regeringen och Ygeman den 5 mars 2015.
Vid presskonferensen presenterades regeringen inget konkret, utan konstaterade att polisen inlämnat ett underlag och allmänna kommentarer om att Sverige ska bli bättre i arbetet mot hatbrott. Brottsförebyggande rådet har visat vilka bekymmer som uppstår kring hatbrotten i rättskedjan, Folkpartiet har därför tagit initiativ och ställt fråga till justitieministern kring hatbrott och straffskärpning. Vi hoppas att ett uppdrag kan ges till åklagarmyndigheteten och Domstolsverket för att kartlägga ärenden kring hatbrott. Vi menar att när en person döms för ett brott så ska det också utdelas ett straff om brotten dessutom är att anse som hatbrott, så är inte alltid fallet i dag utifrån de indikationer vi fått till oss.
Inrikesministern ansvarar för polisens möjlighet och villkor att bättre möta och agera i hatbrottsärenden.
Folkpartiet har nu inlämnat en ny skriftlig fråga i riksdagen som initiativ för att försöka få fram mer konkreta besked från regeringen och inrikesministern kring arbetet mot hatbrott.
Hur ska myndigheterna prioritera detta, vilka resurser och uppdrag kommer regeringen att ge berörda aktörer? Folkpartiet noterar att regeringen framställer sig som att man vill satsa på området hatbrott, men det är höjt i dunkel exakt vad inrikesministern planerar att göra.
Vid min interpellationsdebatt fredagen den 6 mars om judiska minoritetens säkerhet i Sverige var vi överens om att arbetet mot antisemitism måste tas på större allvar. Det gäller dels arbetet med säkerhetsinsatser.
Inte heller här kunde inrikesministern ge nya konkreta löften eller förslag utan konstaterade skriftligt och muntligt i sitt svar i kammaren att regeringens bedömning just nu är att regeringen ser ”i nuläget inget behov av särskilda ytterligare åtgärder från regeringens sida”.
Regeringen menar samtidigt att dialog förs med berörda organisationer och kan komma att återkomma med förslag. Folkpartiet menar att det redan i dag finns tydliga åtgärder som skulle kunna presenteras dels när det gäller skyddet för minoriteter, församlingar etcetera, men också det konkreta arbetet inom polisen när det gäller prioritering av hatbrottsärenden.
Roger Haddad, riksdagsledamot (FP) för Västmanland, rättspolitisk talesperson