S vill ha ny biståndspolitik

Efter valet har svensk biståndspolitik goda möjligheter att ta rejäla kliv framåt, skriver Kenneth G Forslund i en replik på Hillevi Engström (M).

Kenneth G Forslund

Kenneth G Forslund

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

DEBATT - REPLIK2014-09-18 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraternas politik för global utveckling bygger på vår övertygelse att människors möjlighet till arbete, försörjning och att organisera sig är grunden för frihet och välstånd. Det som har tagit vårt land från svält och förtryck till dagens välstånd fungerar också globalt. Inte ens en moderat biståndsminister kan på allvar hävda att det är ett tillväxtfientligt synsätt.

Efter åtta år av borgerligt sicksackande i biståndspolitiken med flera återfall i gammaldags tankar om fattiga människor som passiva mottagare av allmosor är det dags för en fast och målmedveten riktning.

Sverige ska jobba långsiktigt och i samarbete med länder och människor för att skapa socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling. Huvudmålgruppen är de fattigaste människorna i världen. Majoriteten av dem bor i vad som något missvisande kallas medelinkomstländer. Till skillnad från regeringen vill vi inte begränsa det svenska utvecklingssamarbetet till den krympande skaran av de fattigaste länderna.

Hillevi Engström pekar på att svenskt bistånd får internationellt toppbetyg men glömmer att under de senaste åtta åren har Sverige vid flera tillfällen också fått kritik och varit tvunget att ändra på beslut. Vad jag vet har det aldrig tidigare hänt. Det gäller framför allt hur biståndspengar har använts till sådant som ligger utanför regelverket om vad som är bistånd – allt från svenska ambassader till biståndsministerns egen lön.

Sverige har trots sicksackande och tillkortakommanden de senaste åtta åren upprätthållit enprocentsmålet och ett internationellt sett bra bistånd. Det har varit möjligt tack vare att FP, C och KD stretat emot och trots M:s inflytande över biståndspolitiken.

Det finns egentligen ett brett stöd i Sveriges riksdag för en svensk biståndspolitik som bygger på samarbete, förtroende och fattiga människors egen medverkan i sin förändring. Med en socialdemokratiskt ledd regering efter valet har svensk biståndspolitik goda möjligheter att ta rejäla kliv framåt och åter inspirera och påverka hela världens politik för global utveckling.

Kenneth G Forslund riksdagsledamot och biståndspolitisk talesperson (S)

Läs mer om