Två barnmorskor ifrågasätter på UNT Debatt 1/9 åtgärderna som vidtogs inom förlossningsvården på Akademiska inför sommaren. Verksamheten stod inför stora utmaningar efter att ett tjugotal barnmorskor sagt upp sig under våren. I samarbete med all personal gjorde ledningen en detaljerad planering som utmynnade i en rad åtgärder för att säkerställa patientsäkerheten och arbetsmiljön. Dessutom gjordes flera riktade informationsinsatser till alla gravida kvinnor i länet.
Med facit i hand kan vi konstatera att sommaren gick över förväntan. Vi hade inga allvarliga incidenter och behövde endast hänvisa 56 kvinnor till andra sjukhus, mindre än tio procent.
En bidragande förklaring är omfördelningen av personal, att vi hade rätt personal på plats alla pass och kunde styra arbetsbelastningen över dygnet. Fler läkare tjänstgjorde och barnmorskor på BB med erfarenhet av förlossning stärkte upp bemanningen. Varje barnmorska hade dessutom, vid behov, två undersköterskor som stöd vid förlossningarna, i stället för som tidigare en.
Skribenterna ifrågasätter den merkostnad dessa åtgärder har medfört. Vår utgångspunkt var att alla kvinnor skulle säkras en trygg förlossning dygnets alla timmar. De riktar också kritik mot att läkare fått ökat inflytande över förlossningsvården, att detta skulle ifrågasätta barnmorskornas kompetens och arbetssätt.
Det som införts är ett gemensamt teambaserat ansvar kring den födande kvinnan som innebär att vår gemensamma kompetens gör förlossningsvården både patientvänlig och säkrare. Vi tror inte på ett motsatsförhållande mellan barnmorskor och läkare, utan ett samarbete där vi lär av varandra. En nyhet är dagliga gemensamma avstämningar, något som inneburit att läkare och övrig personal kommit mycket närmare varandra och att samarbetet mellan förlossning, BB och mottagningarna förbättrats. Det gagnar alla födande kvinnor, både de med normala förlossningar och kvinnor som får komplikationer. Samtal jag haft med barnmorskor, undersköterskor och läkare bekräftar den bilden. Mycket i dessa arbetssätt föll så väl ut att de nu permanentas.
När det gäller löneutveckling så sätts alla löner individuellt enligt landstingets regelverk. För barnmorskor har vi dessutom inlett en tydlig satsning redan i år, och i samarbete med Vårdförbundet finns en långsiktig plan. Vi har också en strategi för arbetsmiljön, där schema och arbetstidsförläggning ingår. Tvärtemot vad skribenterna skriver värnar vi starkt både medicinsk kompetens och god omvårdnad.
En lärdom av sommaren är att innovativt tänkande och teamwork kan bidra till att utveckla förlossningsvården, för patienternas bästa. Ambitionen är att fortsätta på denna väg.
Masoumeh Rezapour Isfahani
verksamhetschef för kvinnokliniken, Akademiska sjukhuset