Barbro Sjölander, ordförande för Nätverket mot gynekologisk cancer lyfter i sin debattartikel (UNT 30/3) frågan om screeningprogrammet för cervixcancerprevention.
De rekommendationer som Socialstyrelsen kom med 2015 har legat till grund för det vårdprogram som publicerades 2017 av nationella arbetsgruppen vid RCC i samverkan.
De är alldeles riktigt att endast fem regioner/landsting i Sverige har gått in i det nya vårdprogrammet fullt ut. Det finns många skäl till att de övriga inte har kunnat följa upp alla delar ännu, olika i de olika länen.
Som svar på artikeln vill Region Uppsala påtala följande:
1. Region Uppsala har sedan 2017 arbetat med att uppfylla de olika delarna av vårdprogrammet för att så snart som möjligt kunna uppdatera våra analyser och kallelser så att vi kan leva upp till det ambitiösa vårprogrammet. Pengar finns avsatta för detta ändamål.
2. Så snart som alla delar är på plats kommer även erbjudande om självtest ingå i enlighet med vad som skrivs i vårdprogrammet
3. Åldern för ”sista” provet kommer att i enlighet med vårdprogrammet att höjas.
Region Uppsala har under senaste året infört möjlighet för kvinnor att boka tid för cellprovtagning i en så kallad webbtidbok. Detta underlättar för alla parter, mindre tid i telefon för både kvinnan och vårdpersonalen.
Vi har också påbörjat ett projekt där kvinnor som inte tagit prov på sex år eller mer blir uppringda av en barnmorska och erbjuden att ta prov.
Vi har i det projektet börjat med kvinnor som inte kommit på sitt sista prov för att inte ”tappa” den äldre gruppen.
För styrgruppen för gynekologiska cellprovskontroller Birgitta Segeblad, mödrahälsovårdsöverläkare