Studentinflytande är inte byråkrati

Formellt studentinflytande är nödvändigt för bra högre utbildning, skriver Caisa Lycken och Miranda Cox i Uppsala studentkår i en replik till Kristdemokratiska Ungdomsförbundet och Kristdemokratiska studentförbundet (9/9).

Miranda Cox, vice ordförande Uppsala studentkår (till vänster) och Caisa Lycken, ordförande Uppsala studentkår.

Miranda Cox, vice ordförande Uppsala studentkår (till vänster) och Caisa Lycken, ordförande Uppsala studentkår.

Foto: Fotograf saknas!

Debatt, replik.2015-09-11 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är beklämmande att se KDU och KFS argumentera för att lagstadgat studentinflytande skulle vara byråkrati. Det som föreslås är färre styrdokument som säkerställer studentinflytande, något som utan tvekan skulle ha direkt negativ inverkan på studenters möjlighet att påverka sitt lärosäte.

LÄS MER: Christian Carlsson (KDU) samt David Sikström och Ryan Lundqvist Jones (KSF) – Befria våra lärosäten.

LÄS MER: Elin Ylvasdotter, förbundsordförande Socialdemokratiska studentförbundet – Staten garant för akademisk frihet.

Studenternas position som medborgare i ständig kontakt med en stark myndighet som bedömer och förvaltar förutsättningarna för både deras nuvarande och framtida försörjning, gör dem utsatta.

Det är också vår bestämda uppfattning att studenternas medinflytande gör universitetet bättre. Studenterna måste ges möjlighet att utvärdera och bedöma utbildning samt vara delaktiga i dess utformning.

Det är ett rikt studentinflytande som banat vägen för många viktiga, kvalitetshöjande förändringar som exempelvis anonymiserade tentamensskrivningar, varierande undervisningsformer och bättre stöd till studenter med funktionsnedsättningar. Vi tror att det är samspelet mellan student och lärare, undervisning och forskning som utgör grunden för akademin. Utan det formella studentinflytandet går den dynamiken förlorad, och således även kärnan i högre utbildning.

Vi ställer oss också kritiska till förslaget om att lärosäten ska använda sig av egna antagningsprocesser. Det skulle skapa ännu mer förvirring kring antagningen och studenternas rättssäkerhet skulle äventyras.

Det är bra att en debatt förs om hur vi kan förbättra högre utbildning och forskning men att dra ner på studentinflytandet och göra antagningssystemet mer svåröverskådligt är inte rätt väg att gå.

Studentinflytandet och regleringen av den samma är en förutsättning för att skapa lärosäten i världsklass.

Caisa Lycken, ordförande Uppsala studentkår

Miranda Cox, vice ordförande Uppsala studentkår

Läs mer om