Christofer Fjellner (M) påstår på UNT:s debattsida att Livsmedelsverket gynnar vissa producenter av svensk vodka, och att branschen inte har fått komma till tals. Det stämmer inte.
När Livsmedelsverket för fyra år sedan inledde arbetet med att ta fram sitt förslag till teknisk specifikation för Svensk Vodka bjöds alla kända producenter av spritdrycker in till diskussion.
Ett förslag inkom därefter – från Sprit & vinleverantörsföreningen, som representerar över 90 procent av vin- och spritmarknaden i Sverige. Detta blev ett viktigt underlag till Livsmedelsverkets förslag, som skickades ut på remiss. Vi träffade också de producenter som haft invändningar mot förslaget och lyssnade på deras synpunkter.
Christofer Fjellner anser att vodka som tillverkas på svensk råvara men späds med vatten och buteljeras i ett annat land är lika svensk som en produkt som är producerad i Sverige.
Livsmedelsverkets bedömning är att även det vatten som används har avgörande betydelse för kvaliteten på produkten.
Dessutom har Livsmedelsverket mycket begränsade möjligheter att kontrollera produktionen i exempelvis USA.
Vi menar därför att bara produkter som uppfyller alla krav i produktspecifikationen ska få kallas Svensk Vodka.
Bakgrunden är EU:s regler om skyddade geografiska beteckningar, som ska bevara vissa traditionella produkter med hög kvalitet. Reglerna innebär att man inom EU kan ställa särskilda krav på de producenter som vill använda skyddade beteckningar – i detta fall Svensk Vodka. Givetvis kan den som producerar vodka som tappats upp i annat land ange att den är gjord på svensk råvara eller destillerad i Sverige, men Livsmedelsverket anser att det inte räcker för att få kalla den Svensk Vodka.
Just nu prövas frågan om vad som ska få kallas för Svensk Vodka och vi avvaktar domstolens avgörande.
Stig Orustfjord, generaldirektör för Livsmedelsverket