Utveckla Uppsala varsamt

Uppsalas tillväxt måste vara hållbar, skriver Stefan Hanna (C) i en replik till Erik Pelling (S).

Hållbart. För att många ska trivas med att bo i vår kommun måste tillväxt och exploatering ske med varsamhet, skriver Stefan Hanna (C).

Hållbart. För att många ska trivas med att bo i vår kommun måste tillväxt och exploatering ske med varsamhet, skriver Stefan Hanna (C).

Foto: Jörgen Hagelqvist

Debatt, replik2015-07-24 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunalrådet Erik Pelling (S) skriver i sin debattartikel (16/7) att byggtakten i Uppsala kommun nu ska tredubblas jämfört med tidigare. 3 000 nya bostäder ska färdigställas varje år. Gott så, men det stämmer inte. Alliansen gav redan tidigare i uppdrag till tjänstemännen att få fram en möjlig byggtakt på minst 2 500 bostäder per år vilket enkelt går att utläsa ur Uppsala kommuns verksamhetsplan (IVE 2014–2017). Frukten av detta arbete ser vi nu när byggandet förhoppningsvis slår rekord med 2 000 nya påbörjade bostäder 2015. Äras den som äras bör.

Ett perspektiv som Pelling dock inte lyfter upp i sin tillväxtiver är de kostnader som också tillkommer när Uppsala växer. Den kommunala ekonomin är i dagsläget ansträngd och präglas helt klart av växtvärk. Nya och fler invånare innebär inte enbart nya skatteintäkter utan också ett behov av att bygga upp och finansiera mer barnomsorg, mer skolverksamhet, mer äldreomsorg och mer socialt stöd. Med fler invånare på mindre yta får vi också mer slitage på vårt offentliga rum och till nya bostadsområden tillkommer ett infrastrukturbehov. Att bygga upp allt detta är långt ifrån gratis. Vi måste därför växa klokt och växa hållbart.

Jag undrar hur Socialdemokraterna avser att finansiera vår kraftiga bostadsexpansion i dag och i framtiden då vi uppenbarligen kommer att växa ännu mera?

Vad avser boendeformer så delar vi i Centerpartiet åsikten om behovet av ett ökat antal hyresrätter. Det är viktigt att Uppsala kommun har ett brett utbud av bostäder som svarar mot många olika behov och det innebär en blandning av bostadsrätter, hyresrätter, villor och radhus. Bristen på hyresrätter har bland annat en negativ påverkan på våra företagares och därmed jobbskapares möjligheter att expandera då den bostadsformen är tillgänglig och attraktiv vid nyrekryteringar. I synnerhet slår bristen på hyresrätter hårt mot unga som vill flytta hemifrån eller för studenter som vill flytta hit vilket är mycket olyckligt.

För att öka utbudet av hyresrätter bör vi också stegvis avreglera hyresmarknaden för att göra det mer ekonomiskt lönsamt att bygga hyresrätter. Hyresnivåerna i Uppsala kommun bör därför marknadsanpassas. Det är inte rimligt att en attraktiv hyresrätt i centrala Uppsala har samma hyresnivå som en med motsvarande storlek och standard utanför stadskärnan. Genom en reformering av hyresmarknaden så kommer rörligheten också att öka och större hyresobjekt kommer att utnyttjas av fler än i dag vilket innebär fler tillgängliga bostäder.

Ambitionerna från Socialdemokraterna att fortsätta göra egna, strategiska markköp för kommunens räkning är positiva. Centerpartiet förespråkar en varierande arkitektur i Uppsala och då är det viktigt att även kommunen äger mark där det ska eller kan byggas bostäder på.

Med egen kontroll och rådighet över viss mark som bebyggs kan kommunen ställa högre och fler krav på byggnaders utformning. För oss är det viktigt att vi inte återupprepar tidigare misstag i bostadspolitiken och bygger stora komplex av flerbostadshus som alla ser likadana ut. Det är också viktigt med mindre marktilldelningar då det stärker konkurrensen mellan byggherrar och öppnar upp möjligheterna för mellanstora och mindre byggbolag.

Pelling presenterar sitt mål om att Uppsala ska bli en av Sveriges bästa landsortskommuner. Dock så är de konkreta planerna från Socialdemokratins sida om hur de ska uppnå detsamma höljt i dunkel.

Om vi ser till vart fokus har legat hitintills från Socialdemokraterna så finns det anledning till oro. Centerpartiet arbetade hårt och målmedvetet under föregående mandatperiod för en levande landsbygd och vi menar att en målmedveten satsning från kommunens sida måste genomföras för att höja attraktionskraften av att bo, verka och leva på landsbygden och i våra kransorter.

Därmed lättar vi på trycket av att förtäta centralorten och därmed skonar vi de gröna lungor – parker som alltjämt finns i centrala Uppsala. Under valrörelsen presenterade vi en tydlig plan för att stärka servicegraden för invånarna på landsbygden genom att kraftigt stärka några av våra kransorter med närbutiker och postservice, samlingslokaler, företagshotell, barnomsorg, äldreboenden och hyreslägenheter.

Framförallt vill vi satsa på de orter som redan i dag har bra kollektivtrafikförbindelser.

Vi undrar om Socialdemokraterna tänker skapa möjligheter för ett lokalt, levande näringsliv på landsbygden eller ser de enbart framför sig bostadsområden? Finns det några verksamhetslokaler med i planeringen när de nu vill satsa på Uppsalas kransorter?

De avslutande orden från kommunalrådet Pelling om att det ska vara ett fokus ”på det som skapar liv mellan husen” ekar tomma med tanke på den exploatering av Seminarieparken som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har beslutat om. Vilket från Miljöpartiets sida dessutom är ett vallöftessvek. Redan i dag så är det ont om parkytor och rekreationsområden i Uppsala tätort men ändå så ska träd huggas ned och grönytor byggas bort, barn ska få mindre lekytor utomhus och hundägare mindre rastytor. Dessutom i en park som skulle kunna bli en fantastisk, grön oas i Uppsala tätort. Ibland så tycks vanligt sunt förnuft försvinna.

För att många ska trivas med att bo i vår kommun måste tillväxt och exploatering ske med varsamhet. Det får inte vara ett självändamål att pressa fram så mycket byggprojekt som möjligt om centralorten berövas på grönyta efter grönyta och Uppsala förlorar sin charm. Dessutom måste tillväxttakten vara ekonomiskt hållbar. Är den det?

Stefan Hanna (C), kommunalråd

Läs mer om