Jag håller med Mattias Goldmann (UNT debatt 9/12), klimatavtalet som nyligen slöts i Paris inte kommer att räcka för att hålla nere den globala uppvärmningen och rädda klimatet. Enligt de klimatplaner som avtalet baseras på kommer vi få en uppvärmning på omkring 2,7–3 grader.
För att komma ner till 1,5 grader skulle världen behöva vara fossilfri redan år 2030–2040, något som kommer bli väldigt svårt att uppnå.
Problemet förvärras i och med att jordens befolkning ökar och vi därmed måste producera allt mer mat. Så länge är Goldmann och jag överens om problembilden. Desto mera förvånande är det att nästan allt som Goldmann föreslår som lösning på problemet förutsätter att jordens befolkning inte ökar i den takt den förväntas göra.
För inte kan väl Goldmann tro på att ”matavfall som resurs” (alltså resurs för att framställa ny energi) kommer skapa ny mat? Eller att ”klimatskatt på mat” kommer skapa ny mat åt jordens ökade befolkning?
Det som förvånar mig mest är den okunnighet som Goldmann visar. En vd för ”en grön tankesmedja” borde ju veta att nya och moderna växtförädlingstekniker inte automatiskt betyder "storskalig genmodifiering av grödor".
Det finns i dag en lång rad av olika tekniker som redan används och som inte handlar om genmodifiering.
Det finns även andra tekniker som ligger i pipeline och som är framtagna med syftet att bidra till ett bättre klimat. Att Goldman inte känner till det är häpnadsväckande.
För det andra hävdar Goldmann att ny teknik sällan levererar som man tänkt. Den okunnighet som han visar är uppenbarligen parad med rädsla för det nya. Det brukar vara så. Det stämmer naturligtvis då och då att ny teknik fallerar. Men att på grund av den rädslan ge upp och helt stänga dörren för ny teknik trodde jag var förbehållet väldigt konservativa människor. Det finns människor som alltid hyst rädsla för det nya, oavsett om det handlade om bil, flygplan, p-piller eller provrörsbefruktning. Men de har sällan kallats liberaler. Ännu mer sällan har de löst några problem. När chefen för tankesmedjan Fores, med starka band till Centerpartiet, är så pass konservativ då börjar man undra.
Nej, Goldmann, ny teknik blir inte alltid som man tänkt sig, åtminstone inte till att börja med. Men vi liberaler tänker inte stänga dörren för ny teknik.
Tanken är faktiskt skrämmande. Det är precis det här som är Europas problem i dag. Konservatism och rädsla har tillåtits härska, vilket har fått européer att vända ryggen åt forskning och innovation. Även på växtförädlingsområdet. Detta är helt fel väg att gå, vi får inte bli rädda för saker bara för att de är nya. Vi måste se oss om efter alla lösningar som kan bidra till ett bättre klimat, inte minst så att världens länder kan uppfylla det de alldeles nyss lovat varandra i Paris.
Jasenko Selimovic, Europaparlamentariker (L)