Dubbel utsatthet

Myndigheterna i Uppsala agerar vårdslöst i kontakterna med EU-migranterna, skriver Kholod Saghir, samordnare på Uppsala Stadsmission och vikarierande föreståndare på Crossroads.

Kholod Saghir, samordnare på Uppsala Stadsmission och vikarierande föreståndare på Crossroads.

Kholod Saghir, samordnare på Uppsala Stadsmission och vikarierande föreståndare på Crossroads.

Foto:

Debatt.2015-07-24 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Natten till måndag attackerades ett trettiotal EU-migranter. En kvinna i sextioårsåldern besköts av en maskerad man i en bil på en parkering i anslutning till Uppsala Stadsmissions dagcenter Crossroads, som finansieras av Uppsala kommun.

EU-migranterna har slagit läger på parkeringen för att kunna ha gångavstånd till dusch, tvätt, frukost och hjälp med praktiska saker dagtid. Utöver basbehoven bedriver Uppsala Stadsmission projektet ”EU-migrant som resurs” som har till syfte att hitta alternativa lösningar till tiggeriet. Här får man hjälp med till exempel språkundervisning, CV och inskrivning på Arbetsförmedlingen.

Jag träffar dessa familjer dagligen och de är mycket skötsamma och uppskattar den hjälp de får av oss. De vill inget annat än att hitta ett arbete.

När jag öppnade verksamheten klockan åtta på måndagsmorgonen möttes jag av skärrade och skrämda familjer som berättade om attacken. Den drabbade kvinnan var en av våra stamkunder. Tillsammans med övrig personal gjorde vi vad vi kunde för att lugna henne, hon var fortfarande i chocktillstånd. Tack vare att vi på Uppsala Stadsmission har haft ett gott samarbete med polisen i Uppsala kände jag mig trygg när jag övertalade kvinnan att göra en polisanmälan. Hon var rädd för att bli avhyst från parkeringen med sin familj. Så sent som i går eftermiddag gick jag ut till parkeringen med tomma sopsäckar som familjerna behövde för sin dagliga städning.

Dagen efter att kvinnan förhördes av polisen på Crossroads eftersom hon inte kände sig trygg att åka till polisstationen, kom polisen till de attackerade familjerna med en begäran från Uppsala kommun om omedelbar avhysning. Polisen hade fått i uppgift att kontrollera vilka som fanns på parkeringen och att uppmana dem att göra sig redo för att snarast flytta.

Kvinnans farhågor hade besannats och Uppsala kommuns agerande har skadat förtroendet för oss som organisation hos våra gäster.

Några timmar senare får vi veta att polisen gjorde ett misstag, att avhysningsbeslutet gällde en annan parkering i närheten. Dock har polisen inte informerat de boende och inte oss heller om misstaget.

Jag kräver att polisen visar mer respekt och förståelse för EU-migranternas utsatta situation och behandlar dem med värdighet. Den mänskliga faktorn finns alltid och misstag kan göras, men då ska misstagen rättas till omgående.

Veckans skakande händelser visar på EU-migranternas dubbla utsatthet. I Uppsala utsätts de för hatbrott och dessutom agerar våra myndigheter vårdslöst i kontakt med dem. Det är med lättnad de tar emot beskedet om att de får stanna kvar, men hur länge till?

Uppsala kommun måste hitta en lösning på dessa ständiga avhysningar av familjer. Det är inte hållbart i längden. EU-migranterna själva föreslår en övervakad campingplats med mindre faciliteter där de inte behöver störa någon, de är även beredda att betala en överkomlig summa.

Antalet romer från främst Rumänien som tigger på Uppsalas gator har succesivt ökat under de senaste tre åren. De flesta kommer från staden Bacau i nordöstra Rumänien. I Rumänien lever 85 procent av romerna under fattigdomsgränsen. De bor i undermåliga bostäder och utsätts ständigt för diskriminering inom till exempel utbildningsväsendet och på arbetsmarknaden. Vi vet också att det kommer romer från andra länder som exempelvis Bulgarien.

Både Rumänien och Bulgarien gick med i EU år 2007 och medborgarna i dessa två länder började nyttja en av EU:s grundprinciper, rätten till fri rörlighet för personer att resa till ett annat EU-land och vistas där en längre eller kortare period. De kommer till Sverige i hopp om att finna jobb för att kunna försörja sig själva och sina familjer.

Stadsmissionerna i Sverige fortsätter att lobba för ökade påtryckningar från EU på länder som Rumänien. Länder som systematiskt diskriminerar romer.

Nu finns EU-migranter på våra gator. Det är en verlighet som vi varken kan förneka eller blunda för. Jag önskar en starkare politisk vilja att minska EU-migranternas utsatthet i Uppsala.

Kholod Saghir, samordnare på Uppsala Stadsmission och vikarierande föreståndare på Crossroads

EU-migranter

Läs mer om