I dag inviger över 32 000 scouter World Scout Jamboree 2015 utanför staden Kirarahama i södra Japan. Arrangemanget som kan liknas med OS för scouter är världens största ungdomsläger, och arrangeras vart fjärde år för ungdomar mellan 14 och 18 år. För Scouterna i Sverige innebär dagens invigning också att vi formellt överlämnar värdskapet av världsscoutjamboreen till Japan. Det blir därmed en påminnelse till Sveriges politiker som för fyra år sedan var på plats och såg den positiva samhällskraft scoutrörelsen utgör.
Sommaren 2011 stod Sverige värd för den tjugoandra världsscoutjamboreen, som samlade 40 061 deltagare från över 150 länder. Tillsammans byggde vi upp en stad där unga över nationsgränser kunde mötas och lära varandra om sina kulturer och traditioner. Scoutrörelsen blir på så sätt en arena för fred och gemenskap, som genom äventyr lär unga över hela världen att det är möjligt att skapa en bättre värld.
När årets arrangemang går av stapeln är det med en rekordstor delegation från Sverige. Totalt åker 1891 deltagare, varav merparten tonåringar, vilket är åtta gånger fler deltagare än vad som ingick i hela den svenska delegationen till Vinter-OS i Sotji 2014.
För Sverige sprider dessa unga scouter ett redan starkt sverigevarumärke, som vi av erfarenhet vet leder till att vårt inflytande i de globala samfunden blir starkare. Som världens största ungdomsrörelse, med 50 miljoner medlemmar, har scoutrörelsen särskild status i såväl FN som UNESCO och andra internationella organ. Det gör också effekten av vår vision, unga som gör världen bättre, till ett kraftfullt verktyg i arbetet med att skapa en fredligare värld och hållbar utveckling.
Samtidigt möter vi som ideell organisation ökande utmaningar i vårt internationella arbete, mot bakgrund av bristfällig myndighetsstyrning i Sverige. Den svenska regeringen lyckas inte säkerställa likvärdiga förutsättningar för föreningslivet, vilket riskerar att drabba såväl enskilda organisationer som unga med sämre ekonomiska förutsättningar till deltagande.
Exempelvis har Kammarkollegiet inför vårt deltagande vid världsscoutjamboreen i Japan likställt Scouterna med en kommersiell aktör i resebranschen, och krävt att organisationen ska ställa ut kostsamma resegarantier. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har under våren från riksdagen redan fått en skriftlig fråga om vilka åtgärder ministern avser vidta för att säkerställa att ideella organisationer som arrangerar resor för sina medlemmar utan vinstsyfte inte ska omfattas av paketreselagens krav och drabbas på liknande sätt framöver.
Politiken för det civila samhället är beslutad av riksdagen, men inställningen att föreningslivets organisering och de ideella organisationernas arbete ska ha en gynnad ställning håller på att suddas ut – utan att politiken tagit något beslut om att förändra den.
Vår oro delas av stora delar av föreningslivet, som ser att förutsättningarna för vår verksamhet blir sämre. Här behöver regeringen och Morgan Johansson svara på vad som görs för att tydliggöra politiken för det civila samhället och dess relation till övrig lagstiftning.
Efter värdnationen Japan har Sverige den näst största delegationen efter Storbritannien, vid världsscoutjamboreen som inleds i dag. Det är en fantastisk möjlighet som vi vet utvecklar våra unga, ger dem erfarenheter för livet och viktig internationell erfarenhet av vår globaliserade värld.
Att den svenska lagstiftningen ger dem förutsättningar till föreningslivet som riksdagen beslutat om handlar därför inte enbart om det svenska föreningslivets framtid – utan också om föreningslivets möjlighet att ge unga erfarenheter som gör dem till aktiva samhällsmedborgare och underlättar övergången från utbildning till arbetsliv.
Regeringen och Morgan Johansson behöver därför ge besked om vilka åtgärder man avser vidta för att även i framtiden garantera förutsättningarna för ett starkt och levande föreningsliv i Sverige.
Inger Ekvall, ordförande Scouterna
Gustaf Haag, ordförande Scouterna
Martin Björgell, styrelseledamot Scouterna, och ordförande i CIVOS – Civilsamhällets organisationer i samverkan